Nogomet

Skupina E: Barcelona i Lyon lako dalje

Vedran Attias • utorak, 18.09.2007.

Skupina E jedna je od onih u kojima se jasno vidi koje dvije momčadi su favoriti za prolaz. Barcelona i Lyon bi se trebali plasirati u sljedeći krug, dok bi se Stuttgart i Rangersi trebali boriti za treće mjesto koje vodi u kup Uefa. No, hoće li tako i biti - ostaje nam vidjeti...

Barcelona

Katalonci su na većini kladionica najveći favorit za osvajanje Lige prvaka. Sjajnu momčad koju su imali prošle sezone, pojačao je Thierry Henry dolaskom iz Arsenala. Obrana, koja je bila lošiji dio momčadi, također je pojačana i to s dva igrača - Ericom Abidalom i Gabrielom Militom.

Puno se pisalo o odlascima iz Barcelone, no Rijkaard na raspolaganju ima sve zvijezde kao i prošle sezone i vrlo je vjerojatno kako će biti smijenjen ako trofej Lige prvaka ne dođe u katalonsku prijestolnicu. Messi, Ronaldinho, Eto'o, Henry, Deco, Puyol i ostali igrači Barcelone sigurno mogu otići do kraja ove sezone.

Lyon

Lyon je prošle sezone osvojio šesti naslov prvaka Francuske zaredom. Momčad je sjajna i sigurno je kako će biti opasan protivnik. Već su nekoliko sezona u Ligi prvaka i imaju iskustvo igranja u ovom natjecanju. Većina igrača Lyona je u najboljim godina i moguće je kako će baš ove sezone konačno daleko dogurati i u Europi.

Lyon je, kao i svake godine, kupio "sve što vrijedi" u Francuskoj. Keita i Bodmer su dva velika pojačanja iz Lillea koja će igrati značajnu ulogu i u novom klubu, a došao je i Grosso iz Intera. Loša stvar za Lyon su odlasci četiri standardna igrača - Cacapa, Malouda, Abidal i Tiago su napustili Lavove. Skupinu bi trebali proći, a dalje je teško predvidjeti jer dosta ovisi o ždrijebu.

Stuttgart

Momčad koja je prošle sezone, pomalo nenadano, osvojila naslov prvaka Njemačke, ulazi u Ligu prvaka s dosta sličnom momčadi. Po imena i nisu preatraktivna momčad, no igrači koju su osvojili Bundesligu zaslužuju poštovanje i nije ih unaprijed za otpisati. "Na papiru" izgledaju jači od Rangersa, a slabiji od Barce i Lyona, no to ništa ne garantira.

Na vratima Stuttgarta, nakon što je tamo bio osam godina, više nije Hildebrand, a njegovo mjesto zauzet će Schäfer koji je došao iz Nürnberga. Najskuplje pojačanje je mladi Rumunj Ciprian Marica koji je došao za osam milijuna eura iz Ukrajine. Brazilac Ewerthon se nakon dvogodišnjeg boravka u Zaragozi vratio u Bundesligu i trebao bi biti pojačanje za Stuttgart.

Rangers

Rangersi su zaista jedva ušli u Ligu prvaka ove sezone. Najelitnije klupsko natjecanje donio im je Nacho Novo pogotkom u 90. minuti za 1:0 na Ibroxu, a u Beogradu su održali "nulu" i tako izbacili Crvenu Zvezdu. Momčad, koja je prošle sezone bila daleko od ljutog rivala Celtica, nije se previše mijenjala. Le Guen je otišao s klupe početkom 2007. i na njegovo mjesto došao je Walter Smith koji je do kraja sezone ostvario 19 pobjeda i po 5 neriješenih i poraza što i nije neki posebno dobar omjer.

Najskuplje pojačanje Rangersa ove sezone je stoper Cuellar koji je došao iz Osasune i to samo po sebi dovoljno govori o ostalim dovedenim pojačanjima. Moguće je kako su u Glasgowu, u "plavom" dijelu, sigurni kako imaju dobru momčad kojoj ne trebaju neka velika pojačanja, no veća je vjerojatnost kako su jednostavno objektivno zaključili kako se ni ove godine ne mogu nositi sa Celticom. U skupini E glavni su favoriti za opraštanje od Europe već u ovoj fazi natjecanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!