Ostali sportovi

Powell poput vjetra

Branimir Korać • subota, 22.09.2007.

Prvog dana završnice atletske sezone u Stuttgartu najbolji rezultat ostvario je Asafa Powell koji je istrčao treće vrijeme sezone na 100 metara...

Trkačke discipline otvorene su utrkom atletičara na 3000 metara. Najbrži na tri kilometra u svijetu, Kenenisa Bekele nije doputovao u Stuttgart te je ulogu favorita preuzeo Moses Ndiema Kipsiro iz Ugande koji drži nakon Bekelea najbolje vrijeme ove sezone. Međutim Kipsiro je u sporoj utrci zauzeo tek sedmo mjesto što je za njega svakako veliko razočaranje. Pobjedu je odnio Edwin Cheuriyot Soi iz Kenije s vremenom 7:48.81 ispred sunarodnjaka Josepha Ebuye i Britanca Mohammeda Faraha. Od deset najboljih ove sezone, čak sedam natjecatelja u ovoj utrci došlo je iz Kenije.

Sjajna utrka viđena je na 400 metara s preponama. U foto-finišu nakon dugog vijećanja pala je odluka o pobjedniku. Čak trojica trkača na kraju utrke su slavila pobjedu, ali foto-finiš na kraju je odlučio kako je najbrži bio Poljak Marek Plawgo s vremenom 48.35. Brončani iz Osake imao je isto vrijeme kao zlatni Kerron Clement, ali tisućinke su odlučile na stranu Poljaka. Stotinku sporiji bio je još jedan Amerikanac James carter.

Svjetska prvakinja iz Osake Jekaterina Volkova nije uspjela pobjednički okončati sezonu na 3000 metara sa zaprekama. Završila je tek kao četvrta u još jednoj sporoj utrci u kojoj se najbolje snašla Kenijka Eunice Jepkorir koja je istrčala 9:35.03. Druga je bila Irkinja Roisin McGettingan, a treća Rumunjka Cristina Casandra. Dosta razloga za zadovoljstvo imala je Britanka Helen Clitheroe koja je završila kao šesta, ali pritom istrčala osobni rekord.

Na 100 metara s preponama čak tri atletičarke su diskvalificirane. Čak četiri kriva starta izbacila su iz utrke prije prve prepreke LoLo Jones, Susannu Kalur i Sally McLellan, a pobjedu je očekivano odnijela Michelle Perry s 12.68, dvije stotinke brže od Španjolke Josephine Onyije i četiri stotinke od Jamajčanke Deloreen Ennis-London.

Na 400 metara za atletičare u izostanku Jeremyja Warinera očekivano je dominirao LaShawn Merritt. 44.58 bilo je dovoljno Merrittu za pobjedu ispred sunarodnjaka Kanađanina Tylera Christophera i Amerikanca Angela Taylora koji je taktički istrčao lošu utrku i izgubio očekivano drugo mjesto.

čekivani dvoboj Asafe Powella i Tysona Gaya na 100 metara je izostao, ali unatoč tome Powell je istrčao sjajno vrijeme. Nakon što je prije dva tjedna u Rietiju trčao dva puta ispod 9.80 i rušio svjetski rekord, Powell je u Stuttgartu istrčao 9.83 što je treći rezultat sezone. Drugo mjesto s novim državnim rekordom zauzeo je iznenađujuće Norvežanin Jaysuma Saidy Ndure s 10.06, stotinku oljim vremenom od onog iz Stockholma u kolovozu kada je popravio norveški rekord.

Maryam Yusuf Jamal iz Burundija dominirala je utrkom na 1500 metara s dobrih 4:01.23 odnijela pobjedu ispred Ruskinje Soboleve. Soboleva je vlasnica rezultata sezone i druga iz Osake upravo iza Jamal koja je slavila i na Svjetskom prvenstvu. Valja spomenuti i dobar rezultat Agnes Samarije iz Namibije koja je popravila državni rekord.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Na 200 metara za atletičarke ubilježen je niz otkaza uoči same završnice tako da je pobjedu na kraju uzela, prva favoritkinja u izostanku onih najboljih, Francuskinja Muriel Hurtis-Houairi s 22.73, stotinku brže od veteranke Debbie Ferguson-MacKenzie.

Odličnu utrku istrčali su atletičari na 800 metara. U sjajnom finišu pobjedu je uzeo Youssef Saad Kamel iz Burundija s 1:45.61 što je novi rekord završnice sezone, a sa šest stotinki zaostatka iza njega plasirao se Mbulaeni Mulaudzi.

Kenijke su dominirale u siromašnoj natjecateljicama utrci na 5000 metara. Svega šest atletičarki pojavilo se na startu, a među njima bile su čak četiri Kenijke. Sve četiri su se plasirale u vrhu, a najbrža je bila Vivian Cheruiyot s 14:56.94 dok je druga bila s osobnim rekordom Sylvia Jebiwott Kibet.

U skoku u dalj kod atletičarki pobjedu je odnijela Ruskinja Tatjana Lebedjeva. Ona je skočila 6.78 u trećoj seriji što je bilo dovoljno za pobjedu. Druga je bila Amerikanka Grace Upshaw sa 6.64 dok je treća bila Ruskinja Udmurtova sa skromnih 6.52.

U troskoku kod atletičara iznenadio je Amerikanac Walter Davis koji je troskokom od 17.35 i svojim rezultatom sezone odnio pobjedu. Davis je do pobjede došao skokom u posljednjoj seriji i tako iznenadio sunarodnjaka Wilsona koji je računao kako će 17.34 biti dovoljno za pobjedu. Treći je bio Nelson Evora, a Jadel Gregorio tek šesti sa slabih 16.95.

Iznenađenja nije moglo biti u skoku s motkom kod atletičarki gdje je Jelena Isinbajeva s 4.87 uzela pobjedu. Isinbajeva je jednom rušila na 4.67 dok se još zagrijavala, ali Monika Pyrek nije mogla iznad 4.87 i Ruskinja nije imala velikih briga.

Očekivana dominacija baltičkih bacača u disku. Gerd Kanter na kraju je odnio pobjedu sa 66.54, a drugi je bio vječni Alekna sa 65.94. Ostatak društva bio je daleko iza ovog dvojca.

U koplju kod atletičarki jedina na visokom nivou bila je Barbora Špotakova koja je oborila češki rekord za pet centimetara bacivši 67.12. Druga s više od dva metra slabijim hicem bila je Steffi Nerius, a najveće razočaranje je Njemica Christina Obergföll sa za nju slabih 62.47 na trećem mjestu.

Najbolji u bacanju kugle kod atletičara bio je Reese Hoffa s 20.98, tri centimetra boljim hicem od sunarodnjaka Adama Nelsona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!