Ostali sportovi

Sjajni rezultati posljednjeg dana

Branimir Korać • nedjelja, 23.09.2007.

Drugog dana završnice atletske sezone u Stuttgartu postignut je niz sjajnih rezultata. Nije bilo novih svjetskih rekorda, ali popravljani su državni rekordi kao i najbolja vremena ove sezone...

Brončana iz Osake, Poljakinja Anna Jesien istrčala je odličnu utrku na 400 s preponama i s 54.17 odnijela pobjedu. Jesien je u samom finišu bila za dvije stotinke brža od svjetske prvakinje Australke Jane Rawlinson. Najbrža ove sezone, Amerikanka Tiffany Williams u padu je forme i završila je na petom mjestu ne uspjevši se spustiti ispod 55 sekundi.

Novi rekord finala sezone istrčala je Janeth Jepkosgei na 800 metara za atletičarke. Sjajna Kenijka istrčala je vrijednih 1:57.87 i odnijela pobjedu ispred Španjolke Mayte Martinez i neočekivano dobre Britanke Marilyn Okoro. Okoro je u ovoj utrci istrčala svoj osobni rekord 1:58.76 popravivši ga gotovo za sekundu (1:59.63).

U taktičkoj utrci na 1500 metara slavio je Kenijac Daniel Kipchirchir Komen. Komen je jedini išao ispod 3:38 trčavši 3:37.95 i u finišu uzeo pobjedu ispred Francuza Mehdija Baale. Baala je u foto finišu došao do drugog mjesta sa svega stotinkom prednosti nad Kenijcem Suleimanom Kipsesom Simotwom dok je najbrži čovjek sezone, Amerikanac Alan Webb bio četvrti.

Na najbolji način sezonu je završila Sanya Richards, ove sezone apsolutno dominantna na 400 metara. Richards je istrčala 49.27 čime je izjednačila najbolji rezultat sezone koji je trčala već u Berlinu. U Stuttgartu konkurencija nije bila niti blizu. Drugoplasirana Novlene Williams zaostajala je gotovo sekundu dok je treće mjesto zauzela Christine Ohuruogu iz Velike Britanije.

Solo utrku otrčao je Paul Kipsile Koech na 3000 metara sa zaprekama. Iako je išao na najbolji rezultat sezone i utrku ispod osam minuta, Koech je ipak ostao 67 stotinki prekratak, no dovoljno prebrz za konkurenciju. Drugoplasirani Richard Kipkemboi Mateelong zaostao je točno sedam sekundi, a zadovoljan utrku je završio i petoplasirani Kenijac Wesley Kiprotich koji je s 8:14.88 otrčao svoje najbolje ovosezonsko vrijeme.

U vrlo sporoj utrci na 5000 metara za atletičare pobjedu je odnio Kenijac Edwin Cheruiyot Soi kojem je za pobjedu bilo dovoljno i prilično sporih 13:38.16. Kenijci su se plasirali na svih pet prvih pozicija, drugi je bio Micah Kogo, a treći Moses Ndiema Masai.

Amerikanke su dominirale utrkom na 100 metara. Carmelita Jeter istrčala je 11.10 i uzela pobjedu s pet stotinki prednosti nad sunarodnjakinjom Allyson Felix. Najbolja Europljanka bila je Christine Arron koja je s 11.20 zauzela treće mjesto.

Najveće iznenađenje priredio je Norvežanin Jaysuma Saidy Ndure koji je istrčao briljantno na 200 metara te s 19.89 uzeo pobjedu. Ovo je ujedno i novi norveški rekord koji je popravljen za nevjerojatnih 36 stotinki. Iza Ndurea ostao je drugoplasirani Amerikanac Wallace Spearmon koji ove sezone ima 19.82 te Rodney Martin koji je već bio blizu utrke ispod 20 sekundi. Četvrtoplasirani Šveđanin Johan Wissman s 20.30 popravio je državni rekord.za dvije stotinke.

Troboj je vođen na 3000 metara za atletičarke. Na kraju je pobijedila ove sezone neuhvatljiva Meseret Defar iz Etiopije koja je slavila s drugim vremenom sezone 8:27.24. S odličnim vremenima iza nje su se plasirale Kenijke Vivian Cheruiyot i Priscah Jepleting Cherono koje su popravile osobne rekorde i prvi put u karijeri trčale ispod 8:30.

Posljednjim danom natjecanja izuzetno zadovoljan može biti Kubanac Dayron Robles koji je istrčao superbrzu utrku na 110 s preponama. Robles je slavio s najboljim vremenom sezone i novim kubanskim rekordom 12.92 ostavivši iza sebe Amerikance Paynea, Trammella i Moorea na drugom, trećem i četvrtom mjestu. Petoplasirani Francuz Ladji Doucoure iskoristio je ovu brzu utrku da istrči svoj najbolji rezultat ove sezone 13.27.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U skoku u dalj pobjedu je odnio Talijan Andrew Howe. On je skočio 8.35, svoj drugi najbolji skok ove sezone, i tako slavio ispred drugoplasiranog Amerikanca Briana Johnsona i trećeplasiranog Južnoafrikanca Godfreya Kotsa Mokoene.

Tatjana Lebedjeva doživjela je novi poraz u ženskom troskoku. Ruskinja je skočila 14.72, ali to je bilo dovoljno tek za treće mjesto obzirom da su dalje letjele prvoplasirana Kubanka Yargelis Savigne (14.78) i drugoplasirana Grkinja Hrysopiyi Devetzi (14.75). Ostatak konkurencije nije bio niti blizu najboljim damama ove discipline ove sezone.

U skoku u vis slavio je Donald Thomas s Bahama s 2.32. Thomas je jedini preskočio ovu visinu i to iz trećeg pokušaja što je bilo dovoljno za pobjedu. Dva centimetra nižu visinu preskočio je Šveđanin Stefan Holm dok je treći s 2.27 bio Holmov sunarodnjak Linus Thornblad. Thomas je pokušao preskočiti i teško dostižnih 2.39, ali nije bio niti blizu.

Nakon dosta problema, Brad Walker odnio je pobjedu u skoku s motkom s preskočenih 5.91. Walker je tu visinu preskočio iz trećeg pokušaja, a tri pta je izlazio na zaletište i na za njega skromnih 5.76. Ambiciozni Amerikanac nakon toga je postavio letvicu na visinu novog svjetskog rekorda, 6.16, ali još uvijek nije niti blizu razine velikog Sergeja Bubke i tri pokušaja bila su preambiciozna. Drugi je bio Nijemac Björn Otto s 5.86, a treći Australac Steven Hooker s 5.81.

Dominaciju u kladivu potvrdio je Ivan Tihon uvjerljivom pobjedom hicem od 82 metra i pet centimetara. Nitko osim Tihona nije uspio prebaciti granicu od 80 metara, a najbliži tome bili su drugoplasirani Mađar Pars (78.42) i trećeplasirani Japanac Murofushi (77.95).

Diskašice su postigle skromnije rezultate od očekivanih, a pobjedu je odnijela iskusna Njemica Franka Dietzsch sa 62.58. Čehinja Vera Pospišilova bila je druga, a Rumunjka Nicoleta Grasu treća. Razočarala je Amerikanka Suzanne Powell koja je jedva prebacila 57 metara i tako završila kao šesta s deset metara slabijim rezultatom od svog najboljeg ovogodišnjeg.

Očekivani dvoboj za prvu poziciju viđen je u muškom koplju. Tero Pitkämäki ipak je bio bolji od Norvežanina Thorkildssena bacivši u prvoj seriji koplje na dalekih 88.19 što je bilo dovoljno za pobjedu. Thorkildssen je najdalje bacio tri metra slabije od Finca, a treći je bio Šveđanin Arvidsson.

Veliki dvoboj viđen je i kod bacačica kugle gdje su se za pobjedu borile Bjeloruskinja Ostapčuk i Novozelanđanka Vili. Obje su bacale sjajno, a na kraju je s dalekih 20.45 slavila Bjeloruskinja pet centimetara dalje no što je dobacila Vili.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!