Automoto

Bolšec najbolji u Dugopolju

Sportnet • ponedjeljak, 08.10.2007.

U industrijskoj zoni u Dugopolju održana je posljednja ovogodišnja utrka Prvenstva Hrvatske na kružnim stazama. Bilo je i ovo posljednje natjecanje na „krugu“ Honda Valvoline Yokohama Kupa, koji će nakon brdske auto utrke što se idućeg vikenda vozi u Limskom kanalu postati povijest hrvatskih automobilističkih natjecanja. Utrka u Dugopolju ponovno je protekla u znaku Viktora Bolšeca koji je uz pobjedu u ovogodišnjoj sezoni Honda Valvoline Yokohama Kupa, osigurao i naslov u trogodišnjem ciklusu ovog natjecanja.

Prvi trening natjecanja po dobromu neće pamtiti Alen Perušić koji je u potpunosti izobličio stražnji dio svoje honde, nakon udarca u betonski blok. „Stavili smo nove kočione pločice i mislio sam da su se nakon tri uvodna kruga dobro zagrijale. U prvih par zavoja su dobro funkcionirale ali nažalost na prvom pravom kočenju nakon duge ravnine i pri velikoj brzini kočnice su blokirale i pobjegao je zadnji kraj. Vidio sam da će susret sa betonskim blokom biti neminovan pa bolje da to bude sa zadnjim krajem nego sa bočnim. Najgore je to što sam se borio za drugo mjesto u prvenstvu a ovako ću završiti najvjerojatnije kao četvrti.“ - kazao je nakon kobnog događaja Perušić. „Pole position“ uoči utrka pripao je mladom samoborskom automobilistu Ivanu Kodriću, koji je s najbržim vremenom na treningu od 1.09,655 bio tek za 0,212 sekundi bolji od drugoplasiranog Valtera Nežića (Buzet Autosport), dok je treća pozicija pripala pobjedniku Viktoru Bolšecu.

Dalibor Žurić je definitivno čovijek koje nije sklon učenju na tuđim greškama. Tako je, umjesto da izbjegne Perušićevu pogrešku, istu ponovio. I to na istome mjestu te je tako taj betonski blok značajno utjecao na poredak najjačeg hrvatskog kupa. Kod ponovnog starta, koji je uslijedio nakon raščišćavanja staze, Bolšec koji je startao treći, prestigao je Nežića, a ubrzo nakon toga i Kodrića koji je utrku završio na trećem mjestu sa vozilom u defektu. Ostatak utrke bio je samo stvar rutine. Bolšec se mirno odvezao na prvom mjestu, Nežić na drugom dok je Kodrić, usprkos kvaru na mjenjaču, ostao kružiti po stazi ne bi li ipak stigao do cilja i tako skupio još pokoji bod.

Iako je startao kao prvi u drugoj službenoj utrci, Ivan Kodrić je, zbog problema s mjenjačem, odmah u prvom zavoju propustio Nežića i Bolšeca naprijed i zadovoljio se sa zadržavanjem trećeg mjesta. Učinilo se tada da je odmah po startu situacija, što se vodećeg poretka tiče razriješena. No, za dodatnu draž utrke pobrinuo se Valter Nežić. Naime u drugom krugu i na drugom zavoju prekasno je kočio i dotaknuo betonske blokove uz cestu. Na njegovu sreću nije oštetio automobil i nastavio je utrku. S obzirom da su vozači Honda Valvoline Yokohama Cupa startali zajedno sa konkurencijom Prvenstva Hrvatske gledatelji su većinu utrke mogli gledati borbu Nežića i najboljeg u poretku Prvenstva Hrvatske, mladog Dine Butorca.

Iako Butorac ima konkurentniji i očigledno brži auto, dugopoljska staza ne otvara mnogo mjesta za pretjecanje pa je tako iskusni Nežić uspio dugo vremena ispred riječana, a usput i preteći "hendikepiranog" Ivana Kodrića. Ipak, Butorac je uspio par krugova prije kraja na kočenju u prvom zavoju preteći buzećana. Time je sezona kružnih utrka HVYC-a završila očekivanim slavljem, u generalnom poretku, Viktora Bolšeca, drugim mjestom Valtera Nežića i trećim mjestom Ivana Kodrića

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoSkrolOstalo
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!