Nogomet

Venezuela šokirala Tricolore

Petar Plevnik • nedjelja, 14.10.2007.

Nakon što su Azijci tijekom tjedna prvi započeli put ka Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine, kroz turbulentne kvalifikacije krenuli su i Južnoamerikanci. Već je prvo kolo nagovjestilo da bi se na nogometnu kartu Južne Amerike moglo upisati novo ime...

Dugo vremena Venezuela je, kao jedina južnoamerička reprezentacija koja nikad nije osigurala nastup na svjetskom prvenstvu, slovila kao vreća za napucavanje ostalim reprezentacijama na kontinentu. No, da se vremena mijenjaju pokazalo i je proteklo izdanje Copa Americe, na kojem je Venezuela po prvi put u povijesti izborila plasman u četvrtfinale, ostavivši iza sebe Urugvaj, Peru i Boliviju.

Da dobre igre na Copa Americi nisu samo plod domaćinstva, već da bi Venezuela uskoro osim po Hugu Chavezu mogla biti poznata i po dobrim nogometašima, potvrdilo je slavlje na jednom od najneugodnijih južnoameričkih gostovanja u Quitu. Iako je Ekvador oduševio na dva protekla Svjetska prvenstva, čini se kako je sastav Luisa Huareza u padu, što su gosti sjajno iskoristili i pogotkom braniča ciparske AEK Larnace Jose Manuela Reya u 68. minuti došli do prvog iznenađenja kvalifikacija.

Dvostruki svjetski prvak Urugvaj na svom je Centenariu u Montevideo dočekao možda i najslabiju reprezentaciju južnoameričkih kvalifikacija, Boliviju. Da će izabranici Oscara Tabareza upisati laku pobjedu već je u petoj minuti pogotkom najavio Luis Suarez, da bi prednost Urugvaja šest minuta prije odlaska na odmor udvostručio Diego Forlan. Sve eventualne dvojbe oko pobjednika u trećoj minuti nastavka otklonio je Abreu, da bi se za uvjerljivu pobjedu pogocima u 68. i 83. minuti pobrinuli Sanchez i Heber Bueno.

Očekivanu pobjedu na domaćem su terenu upisali još jedni dvostruki svjetski prvaci, Argentinci. Igrači Alfija Basilea na El Monumentalu sa rutinskih 2:0 svladali su Čile. Otpor gostiju u 27. je minuti slomio Juan Roman Riquelme, da bi isti igrač u 45. minuti postavio konačan rezultat.

Jedini susret bez pogodaka odigran je u Limi, gdje su snage odmjerili Peru i Paragvaj.

Danas je na rasporedu najzvučniji susret prvog kola, dvoboj Kolumbije i Brazila, a kvalifikacije se nastavljaju već u utorak i srijedu, kada su na rasporedu susreti Venezuela - Argentina, Bolivija - Kolumbija, Paragvaj - Urugvaj, Čile - Peru te Brazil - Ekvador.

Južnoameričke kvalifikacije za SP 2010, prvo kolo:
Argentina - Čile 2:0, Ekvador - Venezuela 0:1, Urugvaj - Bolivija 5:0, Peru - Paragvaj 0:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!