Zimski sportovi

Jelušić: "Bolja nego lani"

Kristian Hohnjec • petak, 26.10.2007.

U subotnje jutro na austrijskom glečeru Rettenbach otvara se nova skijaška sezona. Nakon što je protekle zime uvertira zbog neprihvatljivih vremenskih uvjeta bila prebačena u finski Levi, ove ne bi trebalo biti problema. Zbog ozljede leđa Nika Fleiss preskočit će uvodni veleslalom, pa će jedina Hrvatica na startu biti Ana Jelušić...

Što više dana prolazi od njene odluke da (pre)rano prekine skijašku karijeru sve bolje shvaćamo kakvu smo sreću imali uživati u sjajnoj Janici Kostelić. Iako "bijeli cirkus" više ne stanuje na svakom hrvatskom televizoru, skijanje nam je i dalje na izuzetno visokoj razini za zemlju u kojoj je isto donedavno bilo smatrano hobijem, a ne profesionalnim sportom.

Naša prva perjanica 20-godišnja Ana Jelušić najavljuje predstojeću kampanju: "Prošla sezona za mene nije bila sezona iz snova, jer da jest više ne bih imala zašto skijati. Imam još puno ciljeva koje želim ostvariti". Jedan od tih ciljeva je i najviše mjesto pobjedničkog postolja. Na Sljemenu je bila dosad najbolja druga, a Ana se nada da će ove sezone napraviti korak naprijed i doći do prve pobjede u Svjetskom kupu.

Gotovo je izvjesno da se ona neće dogoditi u Söldenu. Da je prošle sezone osvojila potrebnih 400 bodova Jelušić bi u subotnji veleslalom krenula 31., a ovako će prije nje na stazu 60-ak skijašica. Sam plasman u drugu vožnju bio bi vrijedan rezultat za Riječanku u 70. nastupu u Svjetskom kupu.

Nakon što se cijelu prošlu sezonu borila s Epstein-Barrovim virusom, nesreća nikako da napusti Niku Fleiss. Samoborka je zbog oštrih bolova u leđima biti prisiljena napustiti treninge te se vratiti u Zagreb. Nadamo se da će Nika biti spremna za nastup u Leviju.

Favoriti su isti kao i lani, kada je Austrijka Nicole Hosp pomalo iznenađujuće postala vlasnicom velikog kristalnog globusa. Tehničarka Marlies Schild sve je bolja u brznim disciplinama, a Švedanka Anja Paerson glavna je favoritkinja na kladionicama, premda je upitno koliko će biti motivirana u sezoni kada nema ni Olimpijskih igara ni Svjetskog prvenstva. Iz drugog reda priliku vrebaju Amerikanke Kildow i Mancuso, a ne treba otpisati ni mladu Kathrin Zettel.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!