Nogomet

Milijarda Azijaca oprostila se od Svjetskog prvenstva

Petar Plevnik • utorak, 30.10.2007.

Uzvratnim susretom Indije i Libanona kompletiran je prvi krug azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Od prilike da zaigra u Južnoj Africi oprostilo se prvih 19 reprezentacija, među kojima su svjetske sile, ali još uvijek nogometni liliputanci, poput Indije i Pakistana, egzotičnih Maldiva, Istočnog Timura...

Prvi od svih Azijci su započeli naporan kvalifikacijski put prema Južnoj Africi. U kvalifikacijama sudjeluju 43 reprezentacije, od kojih samo četiri imaju zagarantiran plasman na Svjetsko prvenstvo, dok će se kandidat za još jedno mjesto morati izboriti protiv najbolje momčadi Oceanije, što neće biti Australija, budući da Soceroosi ovaj put nastupaju u azijskim kvalifikacijama.

U prvom krugu kvalifikacija sudjelovalo je 38 reprezentacija, podijeljenih u 19 parova, među kojima je bilo egzotičnih reprezentacija poput Butana i Guama, koji su unaprijed odustali od natjecanja, Istočnog Timora, Macaua i sličnih. Favoriti su bez problema prošli dalje, a za iznenađenje se umalo pobrinuo Kirgistan, koji je od Jordana poražen tek nakon izvođenja 11-eraca.

Od 19 reprezentacija koje su izborile plasman dalje, 11 s najboljim koeficijentom automatski su osigurale plasman u trećem krugu, gdje ih čeka pet najboljih reprezentacija (Australija, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Japan, Iran), dok će od osam preostalih pobjednika iz prvog kruga (Sirija, Tajland, Turkemnistan, Tadžikistan, Indonezija, Hong Kong, Jemen, Singapur) međusobnim dvobojima u drugom krugu odrediti još četiri sudionika trećeg kruga.

Azijske kvalifikacije za SP 2010, prvi krug, rezultati:
Afganistan - Sirija 1:2 (0:3)
Malezija - Bahrein 0:0 (1:4)
Tadžikistan - Bangladeš 5:0 (1:1)
Turkmenistan - Kambodža 4:1 (1:0)
Mianmar - Kina 0:4 (0:7)
Jordan - Kirgistan 2:0 (0:2) *6:5 (11m)
Sjeverna Koreja - Mongolia 5:1 (4:1)
Nepal - Oman 0:2 (0:2)
Irak - Pakistan 0:0 (7:0)
Singapur - Palestina (4:0)
Katar - Šri Lanka 5:0 (1:0)
Hong Kong - Istočni Timor 8:1 (3:2)
Tajvan - Uzbekistan 0:2 (0:9)
UAE - Vietnam 5:0 (1:0)
Maldivi - Jemen 2:0 (0:3)
Indija - Libanon 2:2 (1:4)
Makau - Tajland 1:7 (1:6)
Butan - Kuvajt (bez borbe)
Indonezija - Guam (bez borbe)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!