Nogomet

Ne može ni Messi sve

Zoran Zdelar • srijeda, 21.11.2007.

Donijela nam je noć dvije iznimno zanimljive utakmice u južnoameričkim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Argentina je poražena na gostovanju u Kolumbiji nakon što su od brojnih prilika iskoristili tek jednu, a posebno zanimljivo bilo je u Venezueli gdje su gledatelji mogli uživati u golijadi od čak osam pogodaka i pobjedi svoje momčadi...

Možda trenutno jesu najbolji na svijetu prema Fifinoj ljestvici, ali do pobjede na gostovanju u Kolumbiji ipak nisu uspjeli doći. Slovila je Argentina kao prilično velik favorit u Bogoti u dvoboju s domaćinom, no nije sve završilo po planu, iako je krenulo po njemu. Započela je utakmica vrlo živo, mogli su Argentinci povesti već u 9. minuti, ali Carlos Tevez nije uspio iskoristiti priliku koju mu je stvorio Lionel Messi. Tevez nije zatresao mrežu, ali je ipak ušao u zapisnik u 25. minuti nakon prekršaja na kolumbijskom braniču što je kažnjeno izravnim crvenim kartonom.

Imala je Argentina čovjeka manje na terenu, no Kolumbijci u tom trenutku nisu znali kako iskoristiti brojčanu nadmoć i uskoro ih je sustigla kazna za to. U 37. minuti bljesnuo je Messi nakon što je uspio proći čak četiri kolumbijska braniča, a zatim je sjajnim udarcem svladao i njihova vratara za vodstvo od 1:0. Gosti u Bogoti nastavljaju i nakon postignutog pogotka s dominacijom, no više put do mreže nisu uspijevali pronaći. Da je možda kojim slučajem Riquelme u samom završetku prvog poluvremena pucao snažnije no što jest i iskoristio sjajnu priliku, vrlo vjerojatno bi se utakmica u drugom dijelu razvijala po nekom drugom scenariju.

U nastavku utakmice u 55. minuti Martin Demichelis uspio je zatresti mrežu nakon što je Riquelme izveo slobodan udarac, no pogodak nije priznat zbog zaleđa. Sedam minuta kasnije stiže kazna Argentincima zbog brojnih promašaja. Ruben Dario Bustos fantastičnim udarcem iz slobodnjaka donio je svojim suigračima izjednačenje. Argentinski vratar nije ni stigao reagirati, mogao je samo pogledom popratiti loptu kako mu ulazi u mrežu. Argentina unatoč tome ostaje i dalje bolja momčad, a nakon što je ponovno još jednu priliku propustio Riquelme iskoristiti pada novi pogodak. Trenutak dekoncentracije u obrani Argentine skupo ih je stajao, a Dayro Mauricio Moreno zgrabio je priliku i u 82. minuti donio veliku pobjedu Kolumbiji. Messi i društvo pokušali su u preostalih desetak minuta stići barem do boda, no ovog puta vraćaju se kući praznih ruku.

Reprezentativci Venezuele nakon što su doživjeli iznenađujući poraz na gostovanju u kolumbijskoj Bogoti nisu baš najbolje krenuli ni u utakmicu koju bi po svim pokazateljima trebali dobiti. Iako bi vrlo vjerojatno gledateljima u San Cristobalu bilo znatno draže vidjeti nešto drukčiju utakmicu, mogu biti itekako zadovoljni efikasnošću svoje reprezentacije. Bolivija je imala svoje prilike, tri ih je čak i iskoristila, no vodstvo nisu uspjeli zadržati do kraja utakmice. Stigli su gosti u vodstvo nakon 19 minuta igre zahvaljujući vrlo efektnom prodoru Marcela Morena koji je uspio zatresti mrežu za vodstvo. Samo minutu kasnije rezultat je vraćen na početak nakon što Daniel Arismendi izjednačuje.

U 22. minuti Maldonado je imao sjajnu priliku dovesti Venezuelu u vodstvo, ali njegov snažan udarac glavom nije bio dovoljno precizan i lopta je otišla iznad grede. Domaćini su nastavljali s pritiscima nošeni brojnim podrškom, koja je ubrzo doživjela novo razočaranje. U 27. minuti Juan Carlos Arce nije propustio zatresti mrežu za 1:2 nakon ubacivanja s desnog boka.

Nisu dugo reprezentativci Venezuele bili u šoku nakon novog primljenog pogotka, već su nastavili s napadima, ali bez učinka do 40. minute kada rezultat ponovno poravnava Arismendi. Izjednačenim rezultatom otišlo se i na odmor na poluvremenu, a početak drugog poluvremena nije donio nekakvu atraktivniju igru, no pogotka ipak nije izostalo ni u posljednjem dijelu utakmice. U 78. minuti Bolivija ponovno stiže do vodstva nakon što je Marcelo Martins bio precizan glavom. No, veselje gostiju nije dugo potrajalo. Samo četiri minute nakon toga domaćin još jednom trese mrežu. Obrana Bolivije zaboravila je paziti na Alejandra Guerra, a on to nije propustio kazniti pogotkom.

Obje reprezentacije nakon toga zaigrale su iznimno napadački, a više sreće imali su domaćini koji su u završnici utakmice dohvatili pobjedu. U 89. minuti Giancarlo Maldonado dovodi Venezuelu u vodstvo od 4:3, a zatim minutu kasnije mrežu trese još jednom za konačnih 5:3.

Južnoameričke kvalifikacije za SP 2010.: Kolumbija – Argentina 2:1, Venezuela – Bolivija 5:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!