Nogomet

Brazil jedva, Ekvador eksplodirao

Petar Plevnik • četvrtak, 22.11.2007.

Posljednja tri susreta četvrog kola južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. donijela su promjenu na vrhu, koji su pobjedom u Čileu preuzeli Paragvajci. Brazil je uz mnogo sreće uspio srušiti neugodnu tradiciju protiv Urugvaja, dok su Ekvadorci eksplodirali protiv Perua...

Nakon neriješenog ishoda u Peruu, Brazilci su u Sao Paolu dočekali dvostruke svjetske prvake Urugvajce, momčad nad kojom su zadnju pobjedu slavili još u prošlom stoljeću, 1999. godine. A da im Urugvaj nikako ne odgovara pokazala je već osma minuta, u kojoj je Abreu glavom doveo goste u vodstvo. Unatoč vodstvu Urugvajci su nastavili s napadima, no tek zahvaljujući raspoloženom Juliu Cesaru Brazilci nisu primili i drugi pogodak. Kazna za promašaje stigla je minutu prije odlaska na odmor, kada Luis Fabiano dovodi Brazil do nezasluženog izjednačenja.

I u nastavku susreta Urugvaj je krenuo bolje, no do pogotka su stigli Brazilci. Pokušaj udarca Gilberta završio je kod Luisa Fabiana, a napadač Seville svojim drugim pogotkom u 65. minuti donosi Brazilcima vodstvo. Do kraja susreta Abreu je imao odličnu prigodu za izjednačenje, no Julio Cesar sjajnom intervencijom osigurava Selecau više nego sretnu pobjedu.

Sreća svakako nije bila potrebna Paragvaju, koji je u Čileu došao do treće pobjede u četvrtom susretu i vrha ljestvice. Iako su domaćini bolje otvorili susret, katastrofalna reakcija čileanske obrane u 24. minuti bila je dovoljna Cabanasu da dovode Paragvaj u vodstvo. Novu neopreznost domaće obrane u posljednjim je trenucima prvog dijela iskoristio Paulo Da Silva za udvostručenje gostujućeg vodstva, da bi isti igrač u 58. minuti svojim drugim pogotkom za 0:3 zapečetio sudbinu Čileanaca.

Katastrofalno je izgledala situacija Ekvadora nakon tri odigrana susreta u dosadašnjem tijeku kvalifikacija - tri poraza, uz gol razliku 1:11. Stoga ne čudi što je uoči gostovanja Perua u Quitu na klupu Ekvadoraca zasjeo novi čovjek, Sixto Vizuete. Da su domaćini shvatili da je vrag odnio šalu pokazalo je furiozno prvo poluvrijeme, koje je Ekvador pogocima Ayovija u 11., Kaviedesa u 25. te Mendeza u 44. minuti uvjerljivo riješio u svoju korist.

Ništa manje uvjerljivo Ekvador nije krenuo ni u nastavak susreta, pa su nakon nepunih 20 minuta igre u nastavku domaćini zahvaljujući pogocima Ayovija i Mendeza imali nevjerojatnih 5:0. Čast Peruanaca pogotkom za konačnih 5:1 četiri minute prije kraja donekle je spasio Mendoza.

Južnoameričke kvalifikacije za SP 2010., četvrto kolo, rezultati:
Brazil - Urugvaj 2:1, Čile - Paragvaj 0:3, Ekvador - Peru 5:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!