Nogomet

Portugalci dokrajčeni i ožalošćeni

Dario Dodić • nedjelja, 25.11.2007.

Dobili su domaćinstvo, sastavili respektabilnu momčad i krenuli po prvu europsku medalju. Imali su sve u svojim nogama protiv velikih Španjolaca u polufinalu, no to su prokockali. U utakmici za treće mjesto nesretne Portugalce dokrajčila je iskusna reprezentacija Rusije...

U borbu za broncu upustili su se domaćini Portugalci i Rusi, dvije tehnički odlične momčadi koje su potezima plijenile pozornost tijekom čitavog Europskog futsal prvenstva. Kao što to i obično biva kada su u pitanju borbe za medalje, početak susreta obilježilo je ispitivanje protivničke snage i nešto opreznija igra. Kako je vrijeme odmicalo Portugalci preuzimaju sve više inicijative, no Rusi uzvraćaju preko naturaliziranih Brazilaca Cirila i Pelea.

Odličnim obranama istaknuli su se vratari Zujev i Benedito, a prave glavobolje zadali su im njihovi suigrači u samoj završnici prvog dijela. Arnaldo je u 15. minuti pokušao matirati ruskog vratara, koji istrčava i dobro zatvara kut, no malo pomutnje u obrani i nespretno odbijanje lopte koštaju Ruse. Lopta dolazi do Goncala koji bez problema posprema loptu u praznu mrežu.

Tek nešto više od dvije minute trajalo je veselje domaćih navijača. Majevski oduzima loptu u obrani, prolazi kroz portugalsku obranu kao da je nema i ostavlja povratnu loptu Cirilu, koji baš kao i Goncalo iskorištava poklon. Za potpuni preokret pobrinuo se sjajni Fukin samo 30 sekundi kasnije. S lijeve strane ulazi u sredinu, vara dvojicu portugalskih braniča i iz prilično teške situacije s 12-ak metara iskosa torpedira loptu pod gredu nemoćnog Benedita.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Drugi dio donio je pregršt prilika s obje strane, otvoreniju igru, ali i manje golova. Vratnice, grede, odlični vratari i požrtvovni braniči održavali su rezultat s poluvremena sve do 36. minute kada Portugalci vraćaju nadu svojim navijačima. Goncalo kroz sredinu proigrava Leitaa, koji leđima okrenut golu vara jednog ruskog braniča i nakon okreta niskom loptom pogađa sami kut ruskog gola.

No, "zeleni" Portugalci ponovno su izdržali tek 30-ak sekundi. U tipičnoj malonogometnoj akciji Rusi varaju domaćine, a konačni udarac zadaje Šajahmetov. Pokušali su Portugalci s golmanom-igračem anulirati prednost Rusa, no nisu uspjeli. Mogli su igrati finale, a na kraju su osvojili nesretno četvrto mjesto.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!