Nogomet

SK Brann: Popularni, ali neuspješni

Ante Pažanin • srijeda, 28.11.2007.

Dinamo u četvrtak ide u norveški Bergen gdje će protiv domaćeg Branna tražiti sva tri boda koja će mu pomoći da ostane u utrci za jedno od tri mjesta koja vode u daljni tijek natjecanja Lige Uefa. Brann je jedan od najpopularnijih klubova u Norveškoj, kako kod navijača tako i kod medija, ali ne i posebno uspješan. U povijesti ovog kluba bilo je puno kriznih razdoblja i ispadanja u drugu ligu, tek zadnjih godina klub se koliko toliko konsolidirao i došle su toliko dugo čekane titule...

Nogometni klub Brann osnovan je 26. rujna 1908. od strane desetak lokalnih uglednika koji su bili nezadovoljni stanjem nogometa u Bergenu i koji su odlučili osnovati novi nogometni klub. U prvim godinama postojanja Brann je bilježio loše rezultate, ali 1917. ostvaruje svoj prvi zapaženiji uspjeh plasmanom u finale nacionalnog Kupa gdje gubi od Sarpsborga. Dvije godine kasnije uz financijsku pomoć investitora i navijača otvara se novi Brann stadion na kojem Brann svoje utakmice igra i dan danas. Nakon toga klub osvaja i svoje prve titule u povijesti, pobjednici su Kupa 1923. i 1925. godine.

Nakon toga nastupa kriza koja će klub odvesti i u drugu ligu i povratak će se morati čekati sve do 1947. godine. Početak šezdesetih počinje sjajno, jer Brann predvođen dvojicom zvijezda tadašnjeg norveškog nogometa Roaldom Jensenom i Rolf Birger Pedersenom osvaja i prvu titulu prvaka Norveške 1962. godine, a godinu zatim i još jednu. No već sljedeće godine zbog puno ozljeda u momčadi i vrlo loše sezone općenito klub ponovno ispada u drugu ligu iz koje se vraća u prvu 1967. Tijekom sedamdesetih osvojena su dva Kupa 1972. i 1976., a potonje godine bili su i u borbi za naslov prvaka do posljednjeg kola. Krajem desetljeća nastupa još jedno krizno razdobolje i klub 1979. ponovno ispada u drugu ligu iz koje će se vraćati i ponovno u nju ispadati sve do 1987. kada će trajno ostati u prvoj, Premier ligi Norveške.

Devedesete nisu bile puno uspješnije i sretnije osim što je Brann ipak uspijevao ostati u prvoj ligi. Bilo je tu svega, visokih poraza, kažnjavanja igrača i nezadovoljstva navijača. Ipak 1996. klub ostvaruje svoj najveći uspjeh u Europi plasiravši se u četvrtfinale Kupa pobjednika Kupova gdje ispadaju od Liverpoola. Sljedeće godine završavaju drugi u prvenstvu isto kao i 2000. godine. Ipak to su bila promjenjiva vremena kako i priliči klupskoj povijesti pa su tako 1995. i 1998. bili pri dnu tablice. Zbog svih tih problema i nedostatka titula novo vodstvo kluba upustilo se u kupnju niza novih igrača i gradnju stadiona što je uzrokovalo financijske probleme koji su tek nedavno riješeni.

Sljedeće dvije godine 2000. i 2001. Brannu je ponovno za malo izmakao naslov prvaka a 2004. doživljena je najgora sezona u 12 godina kada je klub morao igrati play-off kako bi izbjegao ispadanje u drugi razred norveškog nogometa. Tijekom godina postalo je jasno da je Brann postao žrtvom nesposobnih vodstava, nerealnih očekivanja i unutarnjih razmirica, nereda i nerada u klubu. No otkada je bivši igrač Mons Ivar Mjelde preuzeo trenersku poziciju stvari su se promijenile naglavačke pa se tako Brann danas smatra jednim od najorganiziranijih klubova u Norveškoj. Produkt promjena na bolje došao je odmah 2004. godine kada Brann osvaja svoju prvu titulu nakon 22 godine i to onu pobjednika Kupa. Sljedeće dvije godine klub se borio za naslov prvaka da bi konačno ove godine postao prvakom prvi put nakon davne 1963. godine.

Brann svoje utakmice igra na Brann Stadionu koji prima 17824 gledatelja i redovito je ispunjen. Trener je klupska legenda Mons Ivar Mjelde koji je šest godina igrao i u Premiershipu s Blackburnom i Wimbledonom i koji je imao dosta zasluga i u reorganizaciji kluba. Jedan od najvažnijih igrača u veznom redu i uopće je kapetan i norveški reprezentativac Martin Andresen, ali on je ozlijeđen i sigurno neće nastupiti protiv Dinama. Osim njega jako je dobar i vratar Opdal koji također nastupa za Norvešku kao i vezni igrači Solli i Moen te napadač Helstad. Obranu držu islandski reprezentativci Sigurdsson i Bjarnasson. Obično igraju sa sustavom 4-4-2 koji se zna transformirati u 4-5-1.

Dinamo tako čeka nezgodno gostovanje u dalekoj Norveškoj. Neće to biti laka utakmica, ali Dinamo je ove godine dokazao da može jako dobro igrati u gostima, dapače, da mogu igrati sjajno. Utakmici se samo mora pristupiti ozbiljno i koncetrirano, sutrašnja moguća tri boda jako su važna za šanse Dinama za prolaz dalje. Pobjeda je važna i zato što sljedećeg tjedna u Zagreb dolazi HSV koji je u fantastičnoj formi i protiv kojeg će biti jako teško tražiti bodove. Zato je dobro osigurati se sutra u Bergenu. Ponove li Dinamovci formu kakvu su pokazali u Bremenu i Amsterdamu bojazni za pobjedu ne bi trebalo biti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!