Nogomet

Engleski treneri protiv stranca na engleskoj klupi

Ante Pažanin • petak, 14.12.2007.

Duga potraga engleskog nogometnog saveza za novim izbornikom čini se završenom. Užarenu klupu trebao bi preuzeti Fabio Capello, jedan od najboljih trenera u svijetu koji će, nakon potpisa ugovora, biti najplaćeniji svjetski stručnjak...

Mišljenja o novom izborniku u Engleskoj su podijeljena. Dok jedni pozdravljaju odluku i smatraju da bi Capello mogao vratiti Englesku na veliku scenu, drugi su već izrazili svoje neslaganje dovođenjem stranca na klubu Gordog Albiona.

Nakon poraza od Hrvatske na Wembleyju i neodlaska na Europsko prvenstvo, u Engleskoj je nastao šok, a kratka karijera Stevea McClarena kao engleskog izbornika završila je neslavno. Engleski nogometni savez (FA) upustio se nakon toga u potragu za novim izbornikom i kao mogući kandidati spominjala su se mnoga trenerska imena, pa čak i izbornik Hrvatske Slaven Bilić.

Najspominjaniji i najpoželjniji za taj posao u engleskoj javnosti bio je bivši trener Chelseaja Jose Mourinho, no on je ipak odbio taj posao, da bi se na kraju FA odlučio za bivšeg trenera Milana, Rome i Real Madrida Fabija Capella.

Capello je odmah po odlasku McClarena izrazio želju biti engleskih izbornikom, predstoji mu još potpisati ugovor, a reakcije na njegov dolazak u Engleskoj se već pojavljuju. Tako su svoje nezadvoljstvo izborom 61-godišnjeg Talijana izrazila tri engleska trenera, treneri Middlesbrougha, Readinga i Blackburna, Gareth Southgate, Steve Copell i Mark Hughes.

Trener Middlesbrougha i bivši igrač Engleske Gareth Southgate smatra da Englesku ne bi trebao voditi stranac: "Kada sam igrao za Englesku pod Svenom Goranom Erikssonom, nisam imao ništa protiv stranog trenera, ali od tada sam promijenio mišljenje. Mislim da Englesku ne bi trebao trenirati nitko osim Engleza."

S njim se slaže i trener Readinga Copell: "Žalostan sam, ponosan sam engleski trener i volio bih da je Englez dobio posao izbornika. Uspjesi Capella su fantastični, ali bih volio da je Englez. Stvorili smo situaciju da je engleskim trenerima jako teško dobiti taj posao."

Trener Blackburna Hughes, koji je prije toga bio izbornik rodnog Walesa, smatra da su nastupila teška vremena za engleske trenere: "Što se duže bude nastavila situacija da strani treneri dobijaju najbolje poslove, bit će sve teže engleskim i britanskim trenerima da takve poslove dobivaju u budućnosti. Razočaran sam zbog britanskih trenera jer je još jedna velika šansa otišla u ruke stranog stručnjaka."

Nezadovoljstvo imenovanjem Capella izrazili su također i bivši engleski reprezentativci Paul Ince i Tony Adams. Spomenimo samo da će Capello potpisati iznimno unosan ugovor na četiri godine vrijedan oko 6.5 milijuna funti na godinu. Ne treba sumnjati da će njegovo imenovanje dići veliku prašinu u Engleskoj i da će se o tome raspravljati sve dok Engleska ne krene s kvalfikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Pozvavši Capella na izborničko mjesto može se reći da su Englezi priznali da im je nogomet u velikoj krizi. Osim očitog nedostatka dovoljno kvalitetnih igrača za engleski dres, kao i nedostatka zalaganja i truda na terenu, još jedan problem je i nedostatak engleskih trenera i povjerenje engleskog saveza u iste. Najveće i najbolje klubove u Premiershipu danas ne treniraju Englezi, a glavne uloge u klubovima sve manje imaju engleski igrači.

Capello je vrhunski stručnjak koji je postigao iznimne uspjehe u svim klubovima u kojima je radio, no pitanje je kako će obavljati posao izbornika koji do sada nikada nije obavljao. Uspjehe na klupskom nivou postizao je i bivši izbornik a današnji trener Manchester Cityja Sven Goran Eriksson pa ipak na klupi Gordog Albiona nije postigao one uspjehe koji su se od njega očekivali. Hoće li Capello vratiti Englesku na veliku scenu i ostvariti zapažen uspjeh, pokazat će vrijeme...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!