Vodeni sportovi

Hrvatska senzacija!

Ivor Krapac • subota, 15.12.2007.

Sanja Jovanović na briljantan je način opravdala status favorita na 50 metara leđno na Europskom prvenstvu u kratkim bazenima u Mađarskoj! Najbolja hrvatska plivačica uzela je ne samo zlato, već i svjetski rekord, potpuno nadvisivši svu konkurenciju...

Kraj studenog i europski rekord u Zagrebu bio je, pokazalo se, samo najava za ono što će 21-godišnja Dubrovčanka napraviti ove subote u Debrecenu. Sanja je u finalu najkraće leđne dionice "eksplodirala" s 26.50 sekundi, fantastičnim novim svjetskim rekordom, oborivši za čak 33 stotinke dosadašnji rekord Kineskinje Hui Li iz prosinca 2001. iz Šangaja.

Najava za odlično popodne nije se dogodila samo prošlog mjeseca u Zagrebu, već i koji sat prije zlatne utrke Jovanović. Sanja je u polufinalu naznačila da će je se teško zaustaviti, ubilježivši uvjerljivo prvo mjesto uz 27.15 sekundi, 23 stotinke bržim vremenom od braniteljice naslova Janine Pietsch, koja je bila u istoj polufinalnoj skupini.

Finale je bilo priča za sebe. Pietsch je ponovno bila prva koja je gledala u leđa, no jedino što je mogla je baš to, Sanju se nije dalo stići. Njemica se na koncu morala pomiriti s drugim mjestom i srebrnom medaljom, zaostavši 61 stotinku za najboljom hrvatskom plivačicom (27.11), dok je treće mjesto i broncu uzela Austrijanka Fabienne Nadarajah (27.50).

Desetak minuta nakon sjajnog finala na 50 leđno, Jovanović je ponovno bila u bazenu u finalu štafete na 4x50 m mješovito. Bez pravog odmora, kao od šale isplivala je početnu leđnu izmjenu za odličnih 27.13 sekundi, donijevši Hrvatskoj vodeće mjesto uoči druge izmjene, no ekipa u kojoj su bile i Smiljana Marinović, Monika Babok i Maja Pavlović u nastavku nije uspjela pratiti ritam suparnica, završivši finale na sedmom mjestu.

Ipak, sedmo mjesto u Europi i novi hrvatski rekord na ovoj dionici (1:51.08 minuta) poslužili su kao dobar završetak dana koji će se pamtiti.

Štafetnu utrku obilježile su Njemice (Pietsch, Schäfer, Mehlhorn, Steffen), koje su s 1:46.67 minuta uzele zlato i novi svjetski rekord. Srebrne su bile Šveđanke, a brončane Francuskinje.

Saša Imprić pobrinuo se za još dobrih vijesti iz poslijepodnevnog dijela programa izborivši svoje drugo finale na ovom EP-u. Nakon prekjučerašnjeg srebrnog odličja na 200 m mješovito, Imprić će se boriti za najviši plasman i na dvostruko kraćoj dionici, uz isplivanih 54.53 sekunde i ukupno šesto mjesto u polufinalu.

Dominik Straga, drugi hrvatski predstavnik u polufinalu na 100 mješovito, zauzeo je 13. poziciju s 55.38 sekundi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!