Nogomet

Predstavljen engleski spasitelj

Goran Tomičić • ponedjeljak, 17.12.2007.

Engleski nogometni savez službeno je predstavio novog izbornika Gordog Albiona, 61-godišnjeg Fabija Capella. Iskusni trener odmah je najavio vraćanje Engleske u vrh...

"Dugo sam želio ovaj posao i znam da se mnogo očekuje od mene. Moj prvi zadatak bit će razgovor s igračima i trenerima klubova Premiershipa. Engleska ima dobru momčad koja može odmah na vrh", prve su Capellove riječi kojima će navijači biti zadovoljni.

"Ovaj posao je ostvarenje mog sna. Vjerujem da ću za mjesec dana, kad se vidim s igračima, govoriti engleski. Mislim da je jako važno komunicirati s igračima i ići ću na napredan tečaj kako bih naučio jezik. Na tome ću raditi svaki dan", jasan je engleski izbornik.

"Pokušat ću u razgovoru s igračima shvatiti što se dogodilo u prošlim kvalifikacijama. Mislim da nošenje engleskog dresa mora biti ponos i želim da svi igrači u reprezentaciji igraju kvalitetno kao i u klubovima", misli trofejni talijanski trener.

"Velika je razlika između izborničkog i trenerskog posla. Moje ponašanje će se zbog toga promijeniti, ali isto će učiniti i igrači. Uvijek sam bio u jako dobrim odnosima s Alexom Fergusonom i Arsenom Wengerom, kao i sa Španjolcima Rafaelom Benitezom i Juandeom Ramosom. Zbog tako dobrog odnosa s karizmatičnim trenerima neće mi biti problem surađivati s njima", usporedio je Capello trenerski i izbornički posao.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Prema ugovoru koji je potpisan na četiri i pol godine i donosi izborniku Engleske šest i pol miljuna funta godišnje, u stručnom stožeru mora biti jedan Englez. Capello se s time od početka složio: "Od prvog kontakta s Trevorom Brookingom sam tražio da u stožer bude uključen jedan engleski trener. To bih svugdje učinio jer je jako važno imati nekoga iz domaće okoline tko razumije engleski nogomet i jezik."

Potom je na red došlo pitanje o Davidu Beckhamu, bivšem engleskom kapetanu s 99 nastupa u reprezentaciji, s kojim je Capello prošle sezone imao problema u Real Madridu, ali se na koncu pokazao jednim od ključnih igrača u osvajanju Primere.

"Moji odnosi s Beckhamom u Realu su bili puni suprotnosti, ali na kraju je pokazao koliko je sjajan igrač. Također, on je takva osoba koja može postići sve što poželi. Mislim da je njegovo ponašanje jako važno. Do prve utakmice ima još mjesec dana, a to će biti dovoljno za donošenje važnih odluka", rekao je izbornik Engleske o temi s kojom je njegov prethodnik imao problema, a odgodio je i izbor kapetana momčadi.

"Imamo izvanrednog čovjeka s izvanrednom karijerom. Ovo je važna konferencija i oduševljeni smo reakcijama medija i javnosti. Znamo da dugujemo navijačima i vjerujemo da je Fabio Capello čovjek koji će nam vratiti ponos", izjavio je direktor FA-a Brian Barwick.

"Strateški plan poboljšanja obrazovanja trenera bit će objavljen u ožujku sljedeće godine i biti će korišten sljedećih pet godina. Svrha plana je poboljšanje situacije u našem nogometu. Ambicija Saveza bi uvijek trebala biti imenovanje domaćeg trenera izbornikom. Ovog puta je jako važno bilo izabrati pravog čovjeka bez obzira na nacionalnost", misli Barwick o budućnosti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!