Ostali sportovi

Razotkriven slučaj Jones

Maja Giljanović • nedjelja, 23.12.2007.

Državni tužitelji koji za posrnulu Marion Jones traže šestomjesečnu zatvorsku kaznu otkrili su Saveznom sudu u New Yorku pojedinosti vezane za njenu zlouporabu kemijskih sredstava i kasnije laži kojima je zavaravala istražitelje zadužene za njen i cijeli tzv. slučaj BALCO...

Izneseni podaci, pribavljeni inače racijom na laboratorij BALCO-a 2003. godine do u detalje opisuju program koji je nekadašnja olimpijska pobjednica i višestruka svjetska prvakinja slijedila uoči Olimpijskih igara u Sydneyju 2000. na kojima je osvojila pet odličja (tri zlata) postavši broj jedan brand ženske atletike.

Danas 32-godišnjakinja je redovito uzimala tzv. tekućinu, posebno dizajnirani steroid BALCO-a u kombinaciji s ljudskim hormonom rasta, inzulinom te eritropoietinom odnosno u posljednje vrijeme sve ozloglašenijim, nažalost i učestalijim, EPO-om.

Tužiteljstvo se također osvrnulo na laži kojima je Jones opetovano godinama zavaravala vlasti i javnost o svojim nezakonitim radnjama, a isto je tako lažno negirala upletenost u bankovnu prijevaru kojom je u suradnji s trenerom Steveom Riddickom i bivšim suprugom Timom Montgomeryjem preko lažnih čekova priskrbila milijunske svote novca.

Maske su konačno, podsjetimo, pale ovog listopada kada se Amerikanka na koncu slomila, a na saslušanju pred Međunarodnim olimpijskim odborom u prosincu oduzete su joj nepoštenom osvojene medalje. Hoće li ostati bez slobode, pak, odlučit će federalni sudac 11. siječnja sljedeće godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!