Zimski sportovi

Tomba kao grom iz vedra neba

Frane Cvitanić • nedjelja, 23.12.2007.

Jedan od najvećih talijanskih skijaša ikada, Alberto Tomba nakon utrke u Alta Badiji priuštio je svima veoma neugodno iznenađenje svojom nesmotrenom izjavom za ugledni talijanski list La Repubblica...

Tombina bombastična izjava glasi:"Skijanje je sport za gorštake i neznalice. Nije kao nogomet, tenis, Formula 1 ili golf gdje postoji mendadžment koji stvara prvake, brine se o njima i plaća ih. Za mene i za mnoge ostale olimpijske pobjednike život u Italiji nije lagan."

Ova izjava bučno je odjeknula u svijetu skijanja i sporta, te se takav nepromišljeni potez ni u kom pogledu nije očekivao od galantnog Tombe koji je osvojio sve što je mogao u svojoj bogatoj sportskoj karijeri.

No, Tomba je nakon zgražanja nacionalne, ali i svjetske javnosti uvidio pogrešku i pokušao smiriti strasti otvorenim pismom. Rekao je:"Sportaš sam prije svega i sport koji sam odabrao naučio me da cijenim gorštake i njihovu kulturu. Postao sam i dio te zajednice s kojom dijelim njihova veselja i tugu. Sit sam ispravljanja netočnih navoda mojih izjava u novinama. S riječima nikad nisam znao kao sa skijama, no ono što sam želio reći odnosilo se na potrebu da se skijanje i skijaški pobjednici uzdignu na mjesto koje im pripada. Želio sam naglasiti teškoće s kojima se susreću skijaši koji nastupaju na utrkama. Potrebno je misliti na njihove potrebe i omogućiti im da se koncentriraju samo na utrke."

U svakom slučaju Tomba je u pravu i na ovaj, ne baš najpovoljniji način, ukazao je na probleme koji opsjedaju skijaški svijet.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!