Nogomet

Almunia oblači dres Engleske?

Zoran Zdelar • srijeda, 26.12.2007.

Nezadovoljan što s punih 30 godina još nije primio nijednom poziv od španjolskog izbornika, Arsenalov vratar Manuel Almunia razmišlja o uzimanju engleskog državljanstva i igranja pod njihovom zastavom ukoliko Fabio Capello bude smatrao da su mu potrebne njegove usluge. Nama vrlo zanimljiva tema kako se za plasman na završnicu još jednog natjecanja ponovno moramo boriti s Englezima...

Koliko god hvalili igru hrvatskih reprezentativaca u dva dvoboja s Engleskom u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2008. godine, treba biti iskren i priznati kako su značajan doprinos našim pobjedama dali i engleski vratari. Najprije je Paula Robinsona na Maksimiru prevarila "krtica", a onda je Scott Carson katastrofalno reagirao prilikom Kranjčarova udarca u uzvratnom susretu na Wembleyju.

Nije stoga preveliko iznenađenje da će problem vratarske pozicije morati biti jedna od prvih stvari s kojima će se pozabaviti novi engleski izbornik Fabio Capello. U završetku kvalifikacija u englesku je reprezentaciju kao vratar pozvan još i Portsmouthov David James, no kako on već sada ima 37 godina, teško da će se na njega moći ozbiljnije računati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se igra 2010. godine.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Otočki mediji tražeći tko bi mogao u idućem razdoblju nositi englesku jedinicu stigli su do Arsenalovog vratara Manuela Almunije. Španjolac je od 2004. godine član Topnika i unatoč tome što ima već 30 godina, nije još uvijek primio nijedan poziv od španjolskog izbornika. Nije Almuniji put do Arsenala bio posut ružinim laticama. Čak i u "ozbiljnim" nogometnim godinama uglavnom je bio na posudbama po raznim španjolskim klubovima i tek je sada stigao do prave afirmacije.

Kako je sve očitije da Almunia ni neće dočekati poziv u dres rodne mu Španjolske, sve je više i on počeo razmišljati o dresu Gordog Albiona. Pravo nastupa stekao bi tek za godinu dana, a trenutno je u odličnoj formi, pa je tako i proteklog tjedna spasio svoju momčad nakon što je obranio jedanaesterac u 2:1 pobjedi nad velikim rivalom Tottenhamom.

"Španjolska me nikad nije tražila i ukoliko bi me trebala Engleska, ne bih nikako mogao odbaciti tu mogućnost. Dobro bih proučio svoju situaciju i na kraju donio odluku najbolju za svoju karijeru. Uvijek sam govorio da treba čekati do posljednjeg trenutka prilikom donošenja bitnih odluka. Pratit ću stoga dobro situacije u kakvim se nalaze engleski i španjolski reprezentativni vratari", izjavio je Almunia.

Priznaje iskusni Španjolac, rodom iz Pamplone, da mu ipak ne bi bilo lako "okrenuti leđa" svojoj domovini, ali... "To je ipak nogomet. Radi se o teškoj odluci, no ne bi mi bio problem i kada bih imao primjerice samo dva dana za donošenje takve odluke", rekao je Arsenalov vratar koji ove sezone bilježi odlične rezultate sa svojim klubom.

Arsenal trenutno drži vrh prvenstvene ljestvice Premier Lige, ali Almunia smatra kako tek treba otkriti što sve može njegova momčad. "Trenutno ne igramo baš najbolje, ali smo ipak uspjeli osvojiti tri boda u dvoboju s Tottenhamom. Mislim kako bismo trebali popraviti formu na gostujućim utakmicama jer nam slijede dva teška dvoboja kod Portsmoutha i Evertona. Nakon te dvije utakmice znati ćemo koliko je ovaj Arsenal jak i koji su dosezi ove momčadi. Daleko je još kraj sezone, ali mnogo znači što smo već sada vodeća momčad nakon odigranih 18 kola.", smatra veliki kandidat za mjesto među engleskim vratnicama. Profitirali bi tako Englezi barem jednom zbog velikog broja stranaca u svom najelitnijem nogometnom razredu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!