Ostali sportovi

Gatlin ide do kraja

Maja Giljanović • petak, 04.01.2008.

Olimpijsko zlato 2004. na 100 metara Justin Gatlin ne odustaje od tvrdnji da je "nevin" i s obzirom da se odlukom Američke antidoping agencije (USADA-e) smatra "pokradenim", u suradnji sa svojim odvjetničkim timom, najavljuje daljnje korake...

Svjetskom prvaku (2005. na 100 i 200 metara) je, podsjetimo, koncem prosinca arbitracijski odbor s dva glasa za odnosno jednim protiv potvrdila prijašnju odluku o suspenziji ujedno je smanjivši s prvotnih osam na četiri godine. Odbor je dijelom uvažio argumente koje se 25-godišnjak od samog pucanja afere, Gatlin je, naime, pao na testosteronu, držao.

Američkom je sprinteru ilegalnu supstancu navodno bez njegova znanja utrljao maser, a s obzirom da se radilo o drugom prekršaju očekivala se po predviđenim statutima USADA-e doživotna kazna. Istražitelji su, međutim, uvažili Gatlinovu suradnju u razotkrivanju nedopuštenih aktivnosti njegova nekadašnjeg trenera Trevora Grahama u aferi BALCO. Osam je godina, svejedno, imalo praktički jednaku težinu kao i eventualna doživotna suspenzija.

Preinaka presude i prosinačke, pak, četiri godine ulijevaju nadu i Gatlin najavljuje: "Borac sam i borit ću se do samog kraja. Nisam kriv, a USADA mi želi oduzeti sve što sam stjecao mukotrpnim radom". Uslijedit će žalba IAAF-u (Međunarodnoj atletskoj federaciji) te CAS-u (Svjetskom arbitracijskom sudu).

Osramoćeni se svjetski rekorder (poništenih 9.77) kojeg po novom povratak očekuje u svibnju 2010. nada preinačiti presudu budući da prekršaj na mitingu u Kanzasu, po njemu, nije smio biti tretiran kao ponavni pad na doping-testu. Prvi mu je incident, 2001. s Američkog juniorskog prvenstva kad su mu u krvi pronađeni amfetamini (tvrdio je lijekovi u borbi protiv poremećaja pažnje), USADA uzela za zlo i ukoliko ga žalbena komisija na novom saslušanju odluči zanemariti, Gatlin bi kaznu mogao smanjiti za dodatne dvije godine i vratiti se na staze na vrijeme za US trialse ovoga lipnja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!