Ostali sportovi

NFL: Emocionalni vrtuljak u doigravanjima

Mario Majdić Natrlin • nedjelja, 06.01.2008.

U trenutcima kada više nemate pravo na pogrešku, kada je svaki idući potez potencijalno fatalan i kada je sve ono što ste do sada napravili irelevantno, strasti, emocije i živci se pretvaraju u vatromet i upravo tada na vidjelo izlaze sve čari američkog nogometa...

Sinoć su na rasporedu bile prve dvije utakmice wild card vikenda. Steelersi su udomaćili Jaguarse u želji da se osvete za poraz iz 15. tjedna, dok su Redskinsi doputovali u Seattle u nadi da nastave svoj pobjednički niz od četiri pobjede. Iznad svega toga, nastavak natjecanja i izbjegavanje eliminacije svakako je bio najveći motiv

Situacije su se mijenjale eksplozivno brzo na bučnom i pretrpanom Qwest Fieldu. Seahawksi su započeli odlično i tri četvrtine držali kontrolu nad domaćim terenom. Polaganje Leonarda Weavera od 17 yardi i dva field goala Josha Browna od 50 i 33 yarda donijelo im je prednost od 13:0 i zavidan položaj ulazeći u posljednju četvrtinu.

Obrana Seattlea je obavljala odličan posao u zaustavljanju Todda Collinsa i napada Redskinsa većinu utakmice. Već je poznato kako Seahawksi, kada ruše QB-e, odnosno kada na njih uspijevaju vršiti pritisak, dobivaju utakmice. Sinoć su Collinsa rušili četiri puta, te su uz to konstantno uspijevali pritiskati dodavača i uskraćivati mu vrijeme koje je imao na raspolaganju. Uza sve to Collins je odigrao veoma dobro i pomogao svojoj momčadi da priredi privremeni preokret pred šokiranom publikom u Seattleu.

Iako napad Redskinsa nije mogao napraviti gotovo ništa tri četvrtine, ipak je, na prijelazu iz treće u četvrtu četvrtinu, Washington uspio sastaviti dobar, no huddle napad u kojem je u 13 akcija došao do endzone domaćina i završio ga sedam yarda dugačkim TD dodavanjem Collinsa za Antwaana Randle El-a (10 uhvaćenih lopti za 94 yarda).

I Matt Hasselbeck, QB domaćina, morao je proći svojevrsni test karaktera. U sljedećem je napadu Matthew presječen, njegovo dodavanje je safety LaRon Landry odnio duboko u protivničkom području, a napad Redskinsa mu je zahvalio polaganjem Santane Mossa (šest uhvaćenih lopti za 68 yardi) od 30 yardi nakon dodavanja Collinsa. U slijedećem napadu, Hasselbeck je ponovo presječen, i to ponovo od strane Landryja i činilo se kako su Seahawksi izgubili kontrolu nad utakmicom i kako će Redskinsi nastaviti sa svojom serijom pobjeda i otputovati u polufinale konferencije.

Ali je Hasselbeck i općenito cijela momčad Seattlea, pokazala pribranost i odlučnost nakon izgubljenog vodstva. Kada su dobili novu priliku u napadu, nakon što su Redskinsi promašili i kratki FG, iskoristili su je postignuvši TD dodavanjem Hasselbecka za D.J. Hacketta od 20 yardi sa šest minuta do kraja. Redskinsi su nakon toga očito ostali potpuno ispražnjeni. Collins, koji je prebacio 266 yardi uz dva TD-a, do kraja je utakmice dva puta presječen (Marcus Trufant i Jordan Babineaux) i oba su puta presječena dodavanja završila polaganjima Trufanta, odnosno Babineauxa, čime je utakmica završila 35:14.

Hasselbeck je upotpunio 20 dodavanja od 32 pokušaja za 229 yardi, uz TD i dvije presječene lopte. Kod domaćina se istaknuo još i D.J. Hackett sa šest uhvaćenih lopti za 101 yard i TD. Probijač Shaun Alexander je u 15 pokušaja pretrčao 46 yardi, dok je Clinton Portis u 20 probijanja osvojio 52 yarda za goste.

U drugom dvoboju subotnjeg dijela wild card weekenda, Jaguarsi su doputovali na zloglasni Heinz Field u potrazi za iznenađenjem i rušenjem nositelja iz Pittsburgha. Steelersi su odlučili rano pokazati gostima tko je gazda na ovom terenu pa su već u prvom napadu prešli 80 yardi i zabili polaganjem Najeha Davenporta probijanjem od jednog yarda.

Maurice Jones – Drew im je uzvratio pretrčavši 96 yardi na kickoff returnu čime je doveo Jacksonville nekoliko yardi od endzone domaćina, i prije nego što su se Steelersi snašli, Jaguarsi su već izjednačili polaganjem Freda Taylora od jednog yarda..

Bio je ovo inače dvoboj između drugog i trećeg rangiranog QB-a po tzv. passer ratingu. Ben Roethlisberger, QB Steelersa, u prvom je poluvremenu imao tri presječene lopte, od čega mu je dvije presjekao Rashean Mathis, koji je jednu od njih vratio 63 yarda za TD. Obrana Jaguarsa Big Benu uopće nije davala prostora i vremena da se raskomoti, zaustavili su probijanje i ubrzo preuzeli kontrolu nad utakmicom. Do kraja poluvremena su zabili još jedan TD kada su se povezali Jones – Drew i David Garrard za 43 yarda. Jones – Drew je još jednom ušao u endzonu Steelersa i to u trećoj četvrtini utrčavanjem od 10 yardi. Uz nešto ranije zabijeni FG svog kickera Jeffa Reeda, Pittsburgh se našao u nezavidnoj situaciji gubeći 28:10 i ulazeći u posljednju četvrtinu ispred nezadovoljne domaće publike.

A u tu su četvrtinu ušli tako da su na četvrtom pokušaju za 12 yardi postigli TD, dodavanjem Roethlisbergera za Santonio Holmesa od 37 yardi. Nakon toga, igra Pittsburgha postaje mnogo kvalitetnija, obrana – ranigirana kao prva u ligi, zaustavlja napad Jacksonvilla, a Roethlisbereger pronalazi Heatha Millera za 14 yardi dugačko dodavanje i Steelersi se sa rezultatom 28:25 vraćaju u utakmicu. Ubrzo nakon toga Garrard je presječen drugi puta u utakmici (Ike Taylor). U cijeloj regularnoj sezoni Garrard je presječen svega tri puta.

Domaćini su tako došli pred endzonu Jaguarsa i na četvrtom pokušaju branič Jacksonvilla Williams je kažnjen za ometanje dodavanja, što je Steelersima dalo nova četiri pokušaja i u slijedećem se Davenport probio za polaganje. Pittsburgh je time nadoknadio deficit od 18 poena.

Ali tu nije bio kraj preokretima. Jaguarsi su sa dvije minute do kraja došli u područje Steelersa, bez time outa. Garrard je na četvrtom pokušaju pretrčao potrebne yarde (32) i postavio FG Josha Scobee od 25 yardi za vodstvo od 31:29 sa manje od minute do kraja. U pokušaju da još jednom preokrenu Steelersi izlaze u napad, ali Roethlisbergera ruši Bobby McCray i QB gubi loptu i sve nade za nastavak sezone.

Garrard je bacao 9/21 za 140 yardi i u pet pokušaja se probio za 58 . Veliku je utakmicu odigrao Jones – Drew koji je bio svestran – probijao je, hvatao lopte i vraćao kickoffe. Roethlisberger je prebacio 337 yardi i upotpunio dva TD dodavanja, ali imao i tri presječena dodavanja.

Seahawksi i Jaguarsi su ovim zaslužili svoja mjesta u polufinalu konferencija idući tjedan, a večeras se odigravaju druge dvije utakmice, Titansi kod Chargersa, i Giantsi protiv Buccaneersa.

National Football League, wild card weekend, rezultati: Seattle – Washington 35:14, Pittsburgh – Jaguars 29:31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!