Vodeni sportovi

Agnes Kovacs ne zanima Peking

Maja Giljanović • srijeda, 09.01.2008.

Olimpijska pobjednica iz Sydneyja 2000., Agnes Kovacs, objavila je skori prekid karijere, a ražalošćena doping-aferom iz listopada prošle godine propustit će i Olimpijske igre u kolovozu...

"Dugo sam se premišljala da bih na koncu shvatila da nema smisla pripremati se za Peking. Nedostaje mi motivacije, ali još uvijek se ne povlačim. Moja karijera ne bi bila potpuna bez Prvenstva Mađarske, a potom odlazim", izjavila je u Budimpešti nekadašnja višestruka svjetska i europska prvakinja. Nacionalno prvenstvo Mađarske je inače na rasporedu u srpnju.

26-godišnjakinja je pojasnila da je na odluku o propuštanju Igara uvelike utjecao tretman Anti-doping agencije koja je Kovacs prije nepuna tri mjeseca stavila pred stup srama. 30. listopada su Mađaricu, naime, dok je jurila na sastanak s UNICEF-ovim ambasadorom Rogerom Mooreom na kojem ju je bivši 007 pozvao na pristupanje Fondu za pomoć djeci, na prepad uhvatili istražitelji tražeći da se podvrgne nenajavljenom testu.

Kovacs je umjesto propisanih 75 ml predala tri puta manji uzorak urina i napustila laboratorij, kasnije tvrdeći, s liječničkom dozvolom. Anti-doping agencija obrazloženje, međutim, nije usvojila pa je u studenom protiv nje podigla optužnicu. U slučaju proglašenja krivom, Kovacs su prijetile dvije godine suspenzije, ali je mađarski plivački savez u prosincu tužbu posušio. FINA, Svjetska plivačka organizacija, također se složila i oslobodila je sumnji.

"Testirana sam tijekom karijere preko 100 puta i nemam što kriti. Doping-testovi su neophodni, ali je nužno provoditi ih ljudski i korektno. U mom se slučaju, primjerice, nije pošlo od premise nedužnosti. Štoviše odmah sam proglašena varalicom", sjetno je dodala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!