Vodeni sportovi

Velika nada šibenskog plivanja

Ivana Jurica • četvrtak, 10.01.2008.

Iako mu još nije niti 11 godina šibenski plivač Petar Krešimir Marasović iza sebe ima već dosta odličnih rezultata i pregršt medalja. Plivanjem se bavi tek nešto više od dvije godine, pa je taj uspjeh samim time još i veći...

U listopadu 2005. tada osmogodišnji Petar Krešimir prvi je put krenuo u Crnicu na treninge plivanja, u plivački klub ''MORE'' kod trenera Mira Bušca. Vjerojatno bi krenuo i ranije, no, nepostojanje adekvatnog zimskog bazena bila je velika prepreka razvoju šibenskog plivanja. Sve je krenulo na bolje otvaranjem novoizgrađenog bazena u Crnici 2005. godine.

Slika 1 od 1.
Foto: Ivana Jurica

S redovitim treninzima počeli su stizati i prvu uspjesi i medalje. U nešto više od dvije godine mladi šibenski plivač osvojio je već 22 medalje. Sve su mu jednako drage, a mi ćemo izdvojiti neke od njih: dva druga mjesta (50 delfin, 50 slobodno) na plivačkom mitingu Grdelin Sv. Duje Split 2007. godine (na kojem su sudjelovali i plivači iz Bosne, Slovenije i Italije), na kojem je ujedno proglašen i jednim od trojice najuspješnijih desetogodišnjaka na natjecanju. Tu su i dvije bronce (100 leđno, 100 slobodno) sa međunarodnog plivačkog mitinga u Utrinama, …

Da se radi o velikom talentu potvrđuje i njegovo prvo mjesto na listi najsvestranijih plivača, odnosno listi uspješnosti natjecatelja-početnika koju je Hrvatski plivački savez izradio za sezonu 2007./'08. Prošle kalendarske godine Petar Krešimir je gotovo u svim disciplinama drastično popravio svoje rezultate (i u 25-metarskim i u 50-metarskim bazenima), ponegdje i za gotovo 30 sekundi. Tako je, na primjer, svoj rekord iz 2006. godine u disciplini 200 slobodno koji je iznosio 3:15.65 popravio 03. veljače 2007. na Kadetskom regionalnom Prvenstvu Hrvatske (Regija 1) na 2:43.43.

Iako odlično pliva sve discipline, kao svoju najdražu izdvaja kraul. Od hrvatskih plivača najviše mu se sviđa Duje Draganja, a od stranih Michael Phelps. Nije mu teško, dok su druga djeca na praznicima i uživaju, i dva puta dnevno odlaziti na treninge, povremeno i u teretanu. Dok je škola treninzi su jedanput dnevno, ali počinju već u šest ujutro.

Veliku potporu u svemu Petar Krešimir ima u svojim roditeljima koji ga svakodnevno odvoze na treninge i s njim putuju na sva natjecanja. Nije im lako, jer sve troškove putovanja, hotela i natjecanja snose sami, no, kada se njihov sin s natjecanja vrati s novim medaljama oko vrata na sve se, barem na nekoliko dana, zaboravi.

Ako s predanim radom nastavi i dalje, a nema razloga da tako i ne bude, za šibenskog plivača velebitskih korijena Petra Krešimira Marasovića zasigurno će se još čuti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!