Ostali sportovi

Barač: "Nemamo šanse"

Ivana Strahija • petak, 11.01.2008.

Naša je izabrana odbojkaška vrsta, sada u ženskoj varijanti, u teškim problemima. Izborniku Vukoviću odazvala se tek šačica pozvanih, dok su druge, i to ponajbolje igračice, odlučile bojkotirati pripreme i same kvalifikacije za Olimpijske igre...

Na žalost, i odbojkašice su jako daleko od časnih sportašica, barem što se tiče one nekolicine koje su odbile obuči hrvatski dres, i u Njemačkoj pokušati izboriti najveću čast za svakog sportaša – plasman na Olimpijske igre.

Naime, nakon što se pookolo skupljao novac kako bi Hrvatice mogle odraditi pristojne pripreme za kvalifikacije u Halleu, izbornik Mijo Vuković 3. je siječnja očekivao svoje igračice u Zagrebu, no došlo ih je tek 14. Opravdanu ispriku ima tek Ilijana Dugandžić, koja je ozlijedila leđa u prosincu i za to ima liječničku potvrdu.

Slika 1 od 1.
Foto: Dario Dodić

No što reći za Natašu Osmokrović, Maju Poljak, Katarinu Barun, Biljanu Gligorović te Mateju Ikić, koje se nisu ni potrudile opravdati, pitali smo direktora hrvatskih ženskih reprezentacija, Trpimira Barača: "Jedina meni poznata činjenica jest da te petorke u Zagrebu nema. Ni jedna od njih nije jasno i glasno odbila nastup, pa sam od njih zatražio pismena obrazloženja", kaže Barač.

Po Disciplinskom pravilniku HOS-a moglo bi za petorku biti i kazni, čak i rigoroznih, pošto članak 41. jasno kaže da se odbijanje priprema i nastupa nakon poziva mora opravdati u roku od 48 sati, a ukoliko opravdanje bude nezadovoljavajuće, ili izostane, kazna je 50% godišnjeg prihoda reprezentativca te godinu dana neigranja.

Ipak, Barač od djevojka očekuje obrazloženja i prije no što ih dobije ne želi razgovarati o mogućim kaznama: "Proces je vrlo jasan. Kad objašnjenja stignu u pismenom obliku, proslijedit ćemo ih disciplinskom sucu, koji će svoje mišljenje podastrti Izvršnom odboru."

Kazna ili ne, teško je suspregnuti veliko razočaranje. Jer, nakon što su reprezentativke bile jedna od rijetkih svijetlih točaka hrvatske odbojkaške kaljuže, i nakon što su javnost ponovno zainteresirale za odbojku lavovskom borbom u Turskoj, ovo dolazi kao ledeni tuš: "I ja sam osobno vrlo razočaran, a s profesionalne me strane frustrira što u Njemačkoj nećemo imati najjaču moguću postavu. Mislim da bez tih igračica nemamo šanse, da će Olimpijske igre ostati daleko za nas. Nakon što smo u Turskoj pokazali da smo de facto među osam najboljih Europe, ovo im zbilja nije trebalo", zaključuje Barač.

Jasno je da čak i kad bi danas stigle na pripreme djevojke nemaju šansu uigrati se, pošto reprezentacija prvu tekmu s Rumunjskom u Halleu igra 15. siječnja. Jedino što možemo je nadati se da će konačno netko posložiti taj HOS, pa se ovakvi apsurdi više neće događati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!