Ostali sportovi

Marion Jones sprovedena u zatvor

Maja Giljanović • petak, 11.01.2008.

Osramoćena nekadašnja olimpijska pobjednica i višestruka svjetska prvakinja Marion Jones kažnjena je sa šest mjeseci zatvorske kazne nakon što je sudac suda u New Yorku, Kenneth Karas, zanemario preporuku tužiteljstva za uvjetnom kaznom...

Odvjetnički tim trostruke osvajačice zlata u Sydneyju je, nakon njena priznanja prošlog listopada o uzimanju nedopuštenih kemijskih sredstava tijekom priprema za OI 2000., od suda tražio u najgorem slučaju kućni pritvor i ograničeno kretanje, a s druge bi se strane i tužiteljstvo složilo s uvjetnom kaznom. Karas je, međutim, Jones zamjerio dugogodišnje laži federalnim istražiteljima koje datiraju još iz 2003., a vezane su uz aferu BALCO, bivšeg joj supruga, također dopingiranog, nekadašnjeg svjetskog rekordera Tima Montgomeryja i njegova trenera Trevora Grahama.

31-godišnjakinja je proteklih tjedana učestalo suznih očiju apelirala u javnosti: "Kriva sam. Iznevjerila sam voljene, navijače, štovatelje atletike. Duboko se sramim i svim se srcem nadam da ćete smoći snage oprostiti mi". Međunarodni olimpijski odbor svoje je rekao oduzevši joj u Australiji osvojena odličja i izbrisavši je iz olimpijskih anala, a ni IAAF (Svjetska atletska federacija) nije ostao dužan posušivši joj sve rezultate ostvarene nakon rujna 2000. godine.

Današnjom presudom Karas je ranih 2000-ih jednoj od najpopularnijih i najbogatijih sportašica svijeta zadao konačan udarac osudivši je na sramotan šestomjesečni zatvor po izlasku iz kojeg će sljedeće dvije godine biti pod kušnjom, a dužna je odraditi i 400 sati društveno korisnog rada.

Sudac je presudu obrazložio komentarom: "Sportaši su uzori, ili bi barem trebali biti. Marion Jones je lažima ugrozila sportske vrijednosti poput ustrajnosti i fair-playa, a šest je mjeseci po mom sudu i premala kazna". Sreća po Jones da je šest mjeseci kao maksimum s federalcima ranije dogovoreno kao ustupak pri priznavanju krivice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!