Nogomet

Muntarijeva bomba srušila Gvineju

Petar Plevnik • nedjelja, 20.01.2008.

Na otvaranju 26. Afričkog kupa nacija, u susretu skupine A, domaćin Gana sjajnim je pogotkom Sulleya Muntarija u prvoj minuti sudačke nadoknade sa 2:1 svladala Gvineju...

Sjajna atmosfera dočekala je igrače Gane i Gvineje na otvaranju 26. Afričkog kupa nacija. 45 000 raspjevanih i rasplesanih mahom domaćih navijača na Ohene Djan stadionu u Accri bilo je spremno za početnu pobjedu Crnih zvijezda.

Prema očekivanjima, domaćini su od samog početka nametnuli svoj ritam, a prva prigoda stigla je u šestoj minuti. Muntari je odličnom loptom izbacio Asamoaha Gyana s desne strane 16-erca, no napadač Udinesea pogađa samo vanjski dio mreže. Na novu prigodu domaći navijači čekali su do 20 minute, kada Quincy Owusu ubacuje s lijeve strane, a udarac glavom Juniora Agogoa s 10 metara pogađa vratnicu.

Sreća je bila saveznik Gvineje i u 27. minuti. Kingston je izveo korner, a udarac Michaela Essiena završava na desnoj vratnici. Domaći navijači nakratko su se radovali u 39. minuti, no pogodak Gyana opravdano je poništen zbog prekršaja na Kalabaneu. Posljednju dozu sreće Gvinejci su ispucali u 40. minuti, kada ih je po treći put vratnica spasila od pogotka, ovaj put nakon udarca Muntarija, što je bila i posljednja prigoda prvog dijela.

Inicijativa Gane nastavila se i početkom drugog dijela, a kad već nisu mogle iz igre, Crne zvijezde su do pogotka stigle iz 11-erca. Kalabane je u svom 16-ercu nespretno startao na Agogoa, a sudac sa Sejšela bez previše razmišljanja pokazao na 11-erac, kojeg u vodstvo pretvara Asamoah Gyan.

Trener Gvinejaca Robert Nouzaret ubrzo radi dvostruku izmjenu, a samo tri minute kasnije, u 66. minuti, njegova momčad iz prve prave prigode na susretu dolazi do izjednačenja. Feinduono je izveo udarac iz kuta, a udarc Kalabanea glavom pogađa vratnicu, od koje se lopta od leđa nesretnog vratara Kingsona odbija u gol.

Vidno šokiranim domaćinima trebalo je nekoliko minuta da dođu sebi, a svježu krvu u svoje izabranike u 76. minuti ubrzigao je trener Claude Le Roy, koji u igru uvodi 18-godišnjeg Andrea Ayewa, inače sina ganske nogometne legende Abedija Pelea. I već u 78. minuti, u jednom od svojih prvih kontakata s loptom mladi Ayew umalo je doveo Ganu u vodstvo, no vratar Camara sjajnom reakcijom spašava svoju momčad.

Ipak, ni raspoloženi Camara nije mogao ništa u prvoj minuti sudačke nadoknade. Suigrač našeg Nike Kranjčara iz Portsmoutha, Sulley Ali Muntari, sjajno je raspalio sa 20-ak metara i lopta je završila u lijevom gornjem kutu nemoćnog Camare za više nego zasluženu pobjedu Gane i pravu eksploziju oduševljenja domaćih navijača.

Afrički kup nacija 2008, skupina A, prvo kolo:
Gana - Gvineja 2:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!