Zimski sportovi

Kostelić prema novom postolju?

Goran Tomičić • ponedjeljak, 21.01.2008.

Prema višegodišnjoj tradiciji, dva dana nakon slaloma u Kitzbühelu na rasporedu je noćni slalom u obližnjem Schladmingu. Ivica Kostelić se u kombinaciji prvi put ove sezone popeo na postolje, a isto svakako želi učiniti i u Schladmingu...

Iza nas je jedan od najuspješnijih vikenda u povijesti hrvatskog muškog alpskog skijanja. Sjajan uvod bilo je 22. mjesto Kostelića u superveleslalomu, a dan kasnije uzeo je dva boda i u spustu. No, ta utrka će zbog dva razloga biti zlatnim slovima upisana u povijest hrvatskog skijanja. Naime, bili su to prvi hrvatski bodovi u ovoj disciplini, a Natko Zrnčić-Dim 18. mjestom definitivno je potvrdio kako je naša reprezentacija dobila još jednog vrhunskog skijaša. Ivica Kostelić u najtežoj utrci sezone postao je 17. skijaš koji je uzeo bodove u svim disciplinama u Svjetskom kupu, koji se održava od 1967. godine.

Serija odličnih nastupa kulminirala je taktički izvrsnim vožnjama Kostelića u slalomu, što je donijelo treće mjesto kombinacije i deveto u slalomu, a to je bilo dovoljno za prolaz granice od 400 bodova. Šteta je što je Zrnčić-Dim zbog velike greške u drugoj slalomskoj vožnji ostao bez bodova, iako je završio utrku.

Ovi rezultati definitivno su pokazali koliko je stožer reprezentacije pogodio s odlukom o promijeni skija i prijelazu na Fischer, koji je upravo u Kitzbühelu prezentirao nove skije za iduću sezonu, što se također pokazalo izvrsnim. Ivica Kostelić je vrhunski skijaš i jedan od najboljih hrvatskih sportaša i to prošlosezonski neuspjesi nisu mogli promijeniti.

Od početka ove sezone gledamo novog Ivicu, mnogo sigurnijeg i smirenijih, a to potvđuje i podatak da se riječ odustajanje više ne nalazi u riječniku Kostelićevih. Utrka u Schladmingu mogla bi biti još jedna potvda navedenog. Budući da više nema imperativa prijelaza granice 400 bodova naš najbolji skijaš može odvesti neopterećeno i pokazati da mu je mjesto u slalomskom vrhu, što nije ni bilo upitno.

Prvi favorit utrke ipak je Jean-Baptiste Grange, koji je ove sezone ubilježio tri pobjede (Alta Badija, Wengen, Kitzbühel). No, u ovoj disciplini konkurencija je iznimno velika. Byggmark i Raich su u standardno dobroj formi, a na visokoj razini je i svjetski prvak Matt. Nikad se ne smije otpisati Palandera, a blizu vrha je i Lizeroux. Treba računati i na Ligetya, a vratio se i Schönfelder. Iznenaditi bi mogli Talijani Thaler i Deville, a iznenađujuće dobar je i Slovenac Vajdić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!