Nogomet

Platini: "Nogomet je pobijedio"

Maja Giljanović • ponedjeljak, 21.01.2008.

Michel Platinijevom objavom dogovora postignutog u sjedištu Uefe u Nyonu riješit će se dugogodišnja natezanja Fife, Uefe s klubovima oko pitanja odštete odnosno kompenzacije troškova osiguranja igrača, a ustupkom s druge strane nestat će G-14 saveza najbogatijih klubova, od osnutka 2000. trna u oku Europske nogometne organizacije...

FIFA će u razdoblju sljedećih šest godina na račun klubova čiji igrači nastupaju u reprezentativnom dresu uplatiti 110, a UEFA 140 milijuna dolara. Klubovi su se također izborili za smanjenje broja prijateljskih utakmica, a odsad će biti obvezni igrača puštati samo jednom godišnje van njihova kontinenta. Dvostruki program kvalifikacija (primjerice hrvatski u rujnu protiv Kazahstana i Engleske) će se umjesto subote i srijede igrati utorkom kako bi se igračima dao dan odmora više prije povratka u ligaški žrvanj.

UEFA je, pak, objavila da će organizatorima Eura 2008. uplatiti 65 milijuna dolara, Poljacima i Ukrajincima četiri godine kasnije dodatnih 15 milijuna, a posljednja se točka pregovora ticala pokušaja da se kvalifikacijske skupine ograniče na maksimalno šest reprezentacija kako bi se i broj službenih utakmica uskoro smanjio.

Klubovi, njih 18, s druge strane raspuštaju G-14 15. sljedećeg mjeseca, a umjesto osam godina starog saveza koji je štitio interese najbogatijih europskih klubova (Manchester, Liverpool, Juventus, Milan, Inter, Marseille, PSG, Bayern, Borussia, Ajax, Psv, Porto, Barcelona, Real, Arsenal, Lyon, Bayer, Valencia) oformit će se neovisno Europsko udruženje klubova. Njega će, pak, činiti 103 kluba iz 53 zemlje članice Uefe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!