Nogomet

Maroko nemilosrdno, Obali Bjelokosti skalp Nigerije

Zoran Zdelar • utorak, 22.01.2008.

Dvoboj Nigerije i Obale Bjelokosti nije donio spektakl kakvom su se mnogi nadali, ali se unatoč tome moglo vidjeti mnogo lijepih akcija, no golovi su ipak u očekivanom broju izostali. Presudila je individualna kvaliteta Chelseajevog Salomona Kaloua. Oduševio je zato Maroko svojom pobjedom od 5:1 nad Namibijom, ali je zato taj susret razočarao posjetom od jedva 2.000 gledatelja...

Skupina A

Dvoboj Namibije i Maroka nije privukao previše gledatelja. Jedva 2.000 ljudi odlučilo se posjetiti ovaj susret skupine A koji je igran u glavnom gradu Gane, a vjerojatno su mnogi požalili što nisu i oni otišli gledati utakmicu s obzirom da je palo čak šest golova.

Odigrala se tek jedna minuta, a Maroko se već našao u vodstvu nakon što je Soufiane Alloudi pronašao put do mreže zahvaljujući odbijenoj lopti od vratnice nakon udarca Chamkha. Susret je na jednak način i nastavljen, mreža slabašne Namibije trese se već ponovno u 5. minuti, a u listu strijelaca ponovno se upisuje Alloudi. Golijada je nakon toga malo stala, a u 24. minuti Brian Brendell smanjuje na 2:1.

No, 24-godišnji Alloudi još jednom svladava Fouhamija za svoj hat-trick, ovog puta glavom u 28. minuti nakon što je Tarik Sektioui nabacio loptu s boka. Asistent za treći pogodak i sam je bio strijelac u 40. minuti iz jedanaesterca. Završni udarac Namibiji zadao je Moncef Zerka u 74. minuti. Šteta što reprezentativci Maroka nisu imali s kime proslaviti pobjedu na gotovo potpuno praznom Ohene Djan stadionu koji inače prima 40.000 gledatelja.

Rezultati: Namibija – Maroko 1:5.

Skupina B

Već prva utakmica u skupini B donijela je okršaj dvije reprezentacije koje ciljaju na sam vrh Kupa nacija. Nigerija i Obala Bjelokosti su prema mnogima prvi favoriti ovog natjecanja, ali u prvom susretu nisu oduševili gledatelje svojom igrom. Ipak je u ovom slučaju bilo daleko bitnije taktičko nadmudrivanje trenera što je rezultiralo tek jednim pogotkom pred otprilike 20.000 gledatelja u Sekondiju.

Iako su se prilike stvarale, same završnice obično bi bile znatno lošije od akcija, tako da je jedan od najzanimljivijih susreta na cjelokupnom prvenstvu ostao lišen većeg broja golova. Dvoboja dva giganta presudio je u 66. minuti Salomon Kalou nakon što su tri braniča Nigerije ispala iz igre, a Chelseajev nogometaš nije tu priliku propustio te je donio Obali Bjelokosti velika tri boda.

Nekoliko odličnih prilika za pogodak imao je i Newcastleov Obafemi Martins koji je svojom brzinom nerijetko ismijavao protivničke braniče, ali zato ipak nije uspio svladati i Barryja među vratnicama. Utakmica od koje se mnogo očekivalo na kraju je presuđena individualnom akcijom Kaloua. Brojni navijači Nigerije na stadionu ostali su razočarani što i na terenu nisu uspjeli potvrditi da su najbolja afrička reprezentacija u čemu ih podupire Fifa obzirom da su najbolje plasirana reprezentacija na njihovoj međunarodnoj ljestvici reprezentacija.

Posljednji susret ponedjeljka igran je između Malija i Benina, dva velika autsajdera u skupini B. Završilo je kao što su mnogi i najavljivali – pobjedom Malija, ali ni približno lako kao što se očekivalo. Benin je pružio bolji otpor no što je itko pretpostavio te su na odličan način iskoristili slabašnu predstavu Malija.

Dvoboj je presuđen nakon četiri minute igranja u drugom poluvremenu nakon što je Alain Gaspoz napravio prekršaj u svom kaznenom prostoru nad Dramaneom Traoreom. Sudac je odmah pokazao prema bijeloj točki, a najstrožu kaznu bez problema je izveo Sevillin napadač Frederic Kanoute.

Rezultati: Nigerija – Obala Bjelokosti 0:1, Mali – Benin 1:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!