Nogomet

Egipćani lakoćom protiv Kameruna

Zoran Zdelar, Petar Plevnik • utorak, 22.01.2008.

U susretu dvaju favorita skupine C Afričkog kupa nacija, branitelj naslova Egipat uvjerljivo je svladao Kamerun i tako nagovijestio da neće tek tako prepustiti naslov prvaka osvojen prije dvije godine pred domaćom publikom. U drugom suretu skupine Sudan je bio prilično opasan, ali Zambija je zabijala te su rezultatski iznimno uvjerljivo slavili...

Iako je uoči susreta Kamerun proglašen favoritom, Egipćani su od prve minute krenuli napadački, pa je Mohamed Zidan već u drugoj minuti imao dobru prigodu dovesti Faraone u vodstvo, da bi minutu kasnije Shawky udarcem s 30 metara primorao Kamenija na obranu.

Inicijativa Egipćana okrunjena je u 13. minuti, kada nakon kornera Hosnija lopta pogađa u ruku Bikeya, a Hosni iz 11-erca dovodi Egipat do zasluženog vodstva. Nepune dvije minute kasnije Moteab sjajnim pasom pronalazi Zidana, suigrač našeg Ivice Oliće iz HSV-a izlazi sam pred Kamenija i rutinski zabija za 2:0.

Tek nakon drugog pogotka Kamerunci su krenuli nešto ozbiljnije prema vratima El Hadarija i kada se činilo da će se na odmor otići sa zaostatkom od dva pogotka, Mohamed Zidan još je jednim pogotkom potvrdio da je riječ o sjajnom napadaču. 26-godišnjak, koji je veći dio karijere proveo u danskom Midtjyllandu, sjajno je primio loptu na rubu 16-erca i fantastičnim udarcem zakucao loptu pod gredu nemoćnog Kamenija.

Prema očekivanjima Kamerun je u drugi dio krenio na sve ili ništa, što se Nepobjedivim lavovima na kratko isplatilo u 51. minuti kada Eto'o glavom zabija na ubačaj Geremija. Vrlo blizu drugom pogotkom napadač Barcelone bio je i u 67. minuti, no njegov udarac s ruba 16-erca odlazi zamalo pored vrata.

Egipćani su svoju prigodu vrebali iz kontre, a dočekali su je u 82. minuti, nakon što udarac Hosnija s gotovo 30 metara hvata na spavanju Kamenija i ponovno vraća afričke prvake na tri razlike. Sve što su Kamerunci uspijeli napraviti do kraja susreta bio je počasni pogodak Eto'o iz 11-erca u drugoj minuti sudačke nadoknade.

Zambija nije imala gotovo nikakvih problema pri svladavanju Sudana, koji je igrao atraktivnije, ali to nisu uspjeli iskoristiti. Mreža se zatresla nakon samo dvije minute kao u jučerašnjem dvoboju Namibije i Maroka. Zambiju je u vodstvo doveo James Chamanga nakon što je bio precizan s ruba kaznenog prostora. Elmuiz Abdalla nije imao gotovo nikakvih šansi zaustaviti taj udarac.

Mogao je Sudan u 17. minuti vratiti rezultat na početak zahvaljujući sjajnoj akciji, ali sama završnica ipak nije bila dovoljno dobra kako bi se svladalo Mweenea. Sudan nastavlja s dominacijom, ali ih je malo poremetila ozljeda Mugahida Mohameda koji je morao biti iznesen s terena, ali je zato njegova zamjena krenula vrlo dobro. Yousif Hado je s prvom dodirom lopte opasno zaprijetio golu Zambije, no samo na prijetnji je i ostalo.

Minimalnim vodstvom Zambije otišlo se i na odmor, a pet minuta nakon što je igra nastavljena, mreža Sudana ponovno se trese. Jacob Mulenga je bio precizan pri pronalaženju mreže nakon što se izveo korner s desne strane. Nepunih deset minuta kasnije Sudan ponovno kapitulira i gubi svaku nadu o eventualnom izjednačavanju rezultata. U 59. minuti mrežu je zatresao Felix Katongo. Sudan je bio prilično opasan, ali brojne greške u obrani stajale su ih osvajanje barem boda u ovom susretu koji je, zanimljivo, pratilo čak nešto više gledatelja od dvoboja Egipta i Kameruna.

Afrički kup nacija, skupina C, prvo kolo:
Egipat - Kamerun 4:2, Sudan - Zambija 0:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!