Nogomet

Uhvaćeni na krivoj nozi

Tomislav Globan • četvrtak, 24.01.2008.

Nakon što je pobjedom 5:1 nad Namibijom na idealan način otvorio prvenstvo, Maroko je večeras sve kompromitirao. Odlična Gvineja svladala je Lavove s Atlasa i došla vrlo blizu plasmanu u četvrtfinale. U drugoj utakmici skupine, domaćin Gana iznenađujuće je teško slomila otpor Namibije...

Gvineja - Maroko 3:2
(Feindouno 11' 63'(P), Bangoura 59'; Aboucherouane 60', Ouaddou 90')

Gvineja je povela u 11. minuti vrlo čudnim pogotkom Pascala Feindouna. Veznjak Saint-Ettienea pogodio je izravno iz slobodnog udarca iz "nemogućeg" kuta te prevario skamenjenog Fouhamija. Maroko je bio blizu izjednačenju preko Hadjija i Zerke, no prednost Gvinejaca udvostručena je u 14. minuti nastavka akcijom Feindouno - Bangoura koju lijepim pogotkom okončava potonji, inače napadač kijevskog Dynama.

Tek što se krenulo s centra Maroko je smanjio fantastičnim 25-metarskim projektilom Hichama Aboucherouanea, no u sljedećoj minuti ponovno šok za Lavove jer Chretien čini prekršaj u vlastitom kaznenom prostoru što Feindouno s bijele točke pretvara u dva razlike za Gvineju. No, dvostruki strijelac samo nekoliko minuta potom zarađuje crveni karton čime je zaključeno ludih osam minuta u Accri. S igračem više Marokanci su imali inicijativu, no nisu uspjeli više od tek počasnog pogotka Ouaddoua u 90. minuti.

Gana - Namibija 1:0
(Agogo 41')

Bila je to razočaravajuća igra domaćina i glavnog favorita za naslov prvaka Afrike. Gana je izgledala poprilično anemično i beizdejno, iako im je na suprotnoj strani stajala jedna od najslabijih momčadi prvenstva koja je u prošlom kolu inkasirala pet komada - Namibija.

Odlučujući trenutak dogodio se četiri minute prije odmora. Essien je proigrao Quincyja na desnoj strani koji je u sredini pronašao Juniora Agoga, a napadaču Nottingham Foresta nije bilo teško s tri metra pogoditi mrežu za, pokazalo se, konačnih 1:0.

Namibija je u drugom poluvremenu ostavila mnogo bolji dojam, kreirala i nekoliko prilika, no njihov ponajbolji igrač Brian Brendell nije ponovio ono što je uspio protiv Maroka - zabio pogodak.

U posljednjem se kolu sastaju Gana - Maroko te Gvineja - Namibija. U ovoj skupini nitko još teoretski nije prošao dalje niti ispao, a Gani je za prvo mjesto dovoljan i bod. No, izgube li od Maroka, a Gvineja očekivano svlada Namibiju, stvorit će se krug reprezentacija sa šest bodova pa bi o četvrtfinalistima odlučivala međusobna gol razlika.

Skupina A, ljestvica:
Gana 6, Gvineja 3, Maroko 3, Namibija 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!