Nogomet

Obala Bjelokosti u četvrtfinalu, Nigerija visi

Tomislav Globan • petak, 25.01.2008.

Sjajna Obala Bjelokosti prvi je četvrtfinalist Kupa nacija. Impresivnom napadačkom demonstracijom sile Slonovi su pregazili Benin i zadržali stopostotan učinak. U drugoj utakmici skupine, Nigerija nije uspjela pobijediti Mali te više ne drži sudbinu u vlastitim rukama...

Obala Bjelokosti - Benin 4:1
(Drogba 40', Yaya Touré 44', Keita 52', Dindane 62'; Omotoyossi 90')

40 minuta trebalo je Obali Bjelokosti da probije beninski bunker. Nevjerojatno je što su sve Dindane, Kalou i Drogba do tada promašili, no pet minuta prije odmora najbolji napadač Chelseaja izmiče obrani Benina nakon lucidnog proigravanja Yaye Touréa i mirno šalje loptu ispod vratara za 1:0.

Do poluvremena pitanje je pobjednika riješeno. Yaya Touré je ovaj put strijelac, a asistent njegov brat Kolo. Golijada se nastavlja i u nastavku. U 52. minuti Drogba i Keita koriste nesporazum Chitoua i Chrystosomea, a Lyonov igrač sam pred vratarom pogađa za 3:0. Deset minuta poslije već je 4:0, Drogba je pronašao Dindanea, a napadač Lensa glavom matirao Chitoua. U sučevoj nadoknadi poraz eliminiranog Benina ublažio je Omotoyossi.

Nigerija - Mali 0:0

Nigerija Bertija Vogtsa nalazi se u velikim problemima. Nakon 180 minuta i dalje su bez postignutog pogotka, a nakon poraza od Obale Bjelokosti, večeras je i Mali bio prevelik zalogaj za Orlove. Iako ovaj put nisu izgubili, Nigerija više ne kroji sama svoju sudbinu, već ovisi o rezultatu dvoboja Obala Bjelokosti - Mali. Izbjegne li Mali poraz od već kvalificirane Bjelokosne Obale, Nigerija ispada neovisno o rezultatu njezina ogleda s Beninom.

Večeras je Nigeriji očekivano najviše problema stvarao Sevillin dvojac Kanouté - Keita, a potonji je osam minuta prije kraja bio vrlo blizu pogotku koji bi odveo Mali u četvrtfinale. Opalio je Seydou Keita s 25 metara i pogodio - vratnicu.

Tri minute ranije Nigeriji je opravdano poništen pogodak jer je Yakubu iz nedozvoljenog položaja iskoristio dodavanje Utake. Završilo je nedirnutih mreža, a Mali će u odlučujući dvoboj s Obalom Bjelokosti znatno oslabljen jer je veznjak madridskog Reala Mahamadou Diarra prikupio dva žuta kartona.

Skupina B, poredak:
Obala Bjelokosti 6, Mali 4, Nigerija 1, Benin 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!