Zimski sportovi

Kostelić ostvario rezultat karijere

Goran Tomičić • subota, 26.01.2008.

Ivica Kostelić najveće je iznenađenje spusta u Chamonixu. Naime, odvezao je izvanrednu vožnju i osvojio fantastično osmo mjesto. Podsjetimo, prve spustaške bodove u karijeri uzeo je tek prošlog vikenda 29. mjestom u Kitzbühelu....

Pokazalo se da je Ivica Kostelić nakon sjajnog vikenda na Streifu potpuno drukčiji skijaš. Natko Zrnčić-Dim ostao je bez bodova. Pobjedu je odnio Sullivan, a na postolju su bili Cuche i Jerman.

Kostelić je imao startni broj 31 i odvezao je zaista nevjerojatno. Ovaj rezultat pokazao je koliko je Ivica dobio samopouzdanja nakon prijelaza granice od 400 bodova. Kriza ne samo da je postala daleko prošlost, već sad gledamo mnogo kompletnijeg i boljeg Kostelića, čak i u usporedbi sa sezonama u kojima je bio među deset najboljih skijaša Svjetskog kupa. Bio je to nastup koji je šokirao spustaški svijet.

Nakon prvog prolaza Kostelić je za dvije stotinke nadmašio Sullivana i već tada se vidjelo da će se dogoditi nešto veliko. Nastavio je fantastičnim ritmom i drugi prolaz pokazao je samo 19 stotinki zaostatka, što je nakon nešto sigurnije vožnje u sredini naraslo na 57 stotinki. U donjem dijelu staze, koji je vjerojatno i najteži, Kostelić je na najbolji način pokazao da ima mjesto u samom vrhu Svjetskog kupa. Bio je to nastup u stilu najboljih svjetskih spustaša, izgledalo je kao da je na stazi netko s velikim iskustvom u spustu, a ne skijaš koji tek drugi puta u karijeri uzima bodove u ovoj disciplini. Konačan zaostatak od 88 sekundi i osvajanje osmog mjesta biti će velika prekretnica u karijeri Ivice Kostelića.

Natko Zrnčić-Dim nije uspio ponoviti rezultat iz Kitzbühela. Odvezao je mnogo lošije i zaostatak dvije sekunde i 35 stotinki već nakon sredine je pokazao da neće biti ništa od bodova. Završio je na 51. mjestu uz zaostatak tri sekunde i 66 stotinki. Usporedbe radi, Scheiber na 30. mjestu zaostaje dvije sekunde i tri stotinke.

Prvu pobjedu u karijeri ostvario je Amerikanac Marco Sullivan, koji je vozio jako lijepo, a u gornjem dijelu stekao je ključnu prednost, koju je očuvao u sredini, te je siguran nastup u donjem dijelu bio dovoljan za povećanje prednosti i plasman na najvišu stepenicu postolja. Još jedno drugo mjesto uzeo je sjajni švicarski rutiner Didier Cuche, koji je tako povećao prednost u poretku spusta. Jerman je novim odličnim nastupom pokazao da Slovenija nakon dugo vremena ima vrhunskog skijaša.

Raich je ostao bez bodova, što su Miller i Cuche iskoristili za smanjene zaostatka u ukupnom poretku Svjetskog kupa, što najavljuje dramatičnu borbu do kraja. U nedjelju se vozi superkombinacija u kojoj Ivica Kostelić ima izvrsne izglede za pobjedu, a i Natko Zrnčić-Dim može do dobrog rezultata.

Chamonix, spust
1. Marco Sullivan (SAD) 2:00:11
2. Didier Cuche (Švi) +0:40
3. Andrej Jerman (Slo) +0:46
4. Rainer Schönfelder (Aut) +0:50
5. Maunel Osborne-Paradise (Kan) +0:62
6. Marco Buechel (Lih) +0:74
7. Bode Miller (SAD) +0:80
8. Ivica Kostelić (Hrv) +0:88
8. Amrosi Hofmann (Švi) +0:88
10. Klaus Kroell (Aut) +1:00
...
56. Natko-Zrnčić Dim (Hrv) +3:66

Ukupni poredak Svjetskog kupa
1. Benjamin Raich (Aut) 892
2. Didier Cuche (Švi) 874
3. Bode Miller (SAD) 867
4. Jean-Baptiste Grange (Fra) 636
5. Daniel Albrecht (Švi) 576
6. Ted Ligety (SAD) 567
7. Manfred Moelgg (Ita) 517
8. Mario Matt (Aut) 440
9. Michael Walchhofer (Aut) 415
10. Andrej Jerman (Slo) 379
...
18. Ivica Kostelić (Hrv) 338
...
64. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) 62

Poredak spusta
1. Didier Cuche (Švi) 464
2. Bode Miller (SAD) 399
3. Michael Walchhofer (Aut) 343
...
32. Ivica Kostelić (Hrv) 34
...
46. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) 13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!