Nogomet

Gana i Gvineja prvi četvrtfinalisti

Petar Plevnik • ponedjeljak, 28.01.2008.

Susretima trećeg kola u skupini A razriješene su sve dvojbe oko prva dva putnika u četvrtfinale Afričkog kupa nacija. Domaćin Gana upisala je protiv Maroka i treću pobjedu, dok je Gvineji bod protiv Namibije bio dovoljan za plasman među osam najboljih...

Iako su u prva dva susreta ostvarili maksimalan učinak, nogometaši Gane uoči posljednjeg susreta s Marokom nisu bili bez imperativa, budući da im je u slučaju poraza te pobjede Gvineje nad Namibijom prijetila mogućnost ispadanja iz natjecanja. Stoga su igrači Claudea Le Roya od samog početka krenuli napadački, što im se isplatilo u 26. minuti kada Essien nakon odlične kombinacije s Muntarijem dovodi Crne zvijezde u vodstvo.

Isti tandem na djelu je bio i u posljednjoj minuti prvog dijela, s tim da je ulogu asistenta preuzeo Essien, a Muntari pogotkom u bliži kut vratara Lamyaghrija već u prvom dijelu riješava sve dvojbe oko pobjednika te osigurava Gani maksimalan učinak i prvo mjesto u skupini.

Istovremeno s dvobojem Gane i Maroka, u Sekondiju su snage odmjerili Gvineja i otpisana Namibija. Gvinejci, kojima je za prolaz bio dovoljan i bod, u susret su ušli bez svoje prve zvijezde, suspendiranog Pascala Feinduonoa, dok je jedini motiv Hrabrih ratnika iz Namibije bio oprostiti se od Gane barem s jednim bodom na kontu.

U živahnom prvom dijelu najbolju prigodu za pogodak imali su Namibijci, točnije Katupose, koji je sa svega pet metara uspio promašiti potpuno prazna vrata, dok je s druge strane Youla u 40. minuti izašao jedan na jedan sa vratarom Mbahom, no njegov udarac odlazi pored vrata. Za promašaj iz 40. minute Youla se iskupio u 15. minuti drugog dijela pogotkom za vodstvo Gvineje, da bi se za bod Nambijaca i konačnih 1:1 u 80. minuti pobrinuo Brendell.

Afrički kup nacija, skupina A, treće kolo:
Gana - Maroko 2:0, Gvineja - Namibija 1:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!