Nogomet

Nigerija se ipak izvukla

Zoran Zdelar • utorak, 29.01.2008.

Nigerija se pobjedom nad Beninom uspjela spasiti od velike sramote te su na kraju ipak izborili drugu poziciju na ljestvici, a samim time i prolaz u daljnji dio natjecanja. Obala Bjelokosti nije imala problema pri svladavanju Mahamadoua Diarre i društva...

Iako se s početka natjecanja nogomet čak stavljao u drugi plan, a mediji su najviše pažnje posvećivali fantastičnoj atmosferi, čini se da je Afrikance vrlo brzo prošla euforija. Utorak je također stoga prošao bez značajnijeg broja gledatelja te je na obje utakmice skupine B bilo znatno više praznih od popunjenih sjedala na stadionima.

Obala Bjelokosti svoj prolazak kroz skupinu osigurala je i prije ove utakmice, dok su reprezentativci Malija bili iznimno motivirani završiti ovaj susret barem podjelom bodova što bi im osiguralo drugu poziciju u grupi. No, Didier Drogba sa svojim suigračima nije imao milosti za njihova vratara.

Povela je Obala Bjelokosti nakon samo osam minuta igre. Chelseajev napadač Drogba odlično je iskoristio proigravanje Tourea i tako vrlo rano doveo svoju reprezentaciju u vodstvo. Slonovi nastavljaju s dominacijom, ali do odlaska na odmor od 15 minuta više nisu uspjeli pronaći put do mreže Benina.

Uspjeli im je to zato dva puta u nastavku utakmice, a prvi puta nakon samo pet minuta. Marc Zorro bio je precizan glavom nakon izvedenog kornera. Konačnih 3:0 postavio je član Dinamova krvnika iz ovosezonskih kvalifikacija za Ligu prvaka, Boubacar Sanogo.

Nigerija je potpuno razočarala svoje navijače na Kupu nacija. Očekivalo se više od Nigerije kao od reprezentacije koja je najbolje plasirana afrička država na međunarodnoj Fifinoj ljestvici. Morali su se Nigerijci spašavati u zadnjem kolu, a i tada im je bila potrebna mala pomoć od velikih rivala, Obale Bjelokosti, koja je profesionalno odigrala i tako im izravno otvorila vrata za prolaz dalje.

Iako su se obje utakmice igrale u istom terminu, nema sumnje kako su Nigerijci bili upoznati s informacijom da Obala Bjelokosti vodi te da je sad odluka samo na njima hoće li završiti natjecanje na Kupu nacija već u skupini ili će svladati Benin i izboriti prolaz dalje. Slabašni Benin držao se odlično, ali do svog barem jedinog osvojenog boda nisu uspjeli doći.

Povela je Nigerija u 52. minuti nakon što je John Obi Mikel bio precizan s iznimno malene udaljenosti, a obrana Benina mogla se u toj situaciji i znatno bolje snaći. Završni udarac i potvrda prolaska Nigerije dalje stiže nekoliko minuta prije završetka utakmice. Yakubu Aiyegbeni nije impresionirao svojom igrom, ali je zato ipak dospio u listu strijelaca u 86. minuti.

U četvrtfinalu Obala Bjelokosti suprotstavit će se 3. veljače Gvineji, dok će Nigerija mjesto u polufinalu tražiti u dvoboju s domaćinom Ganom.

Kup nacija, skupina B, rezultati:
Obala Bjelokosti – Mali 3:0, Nigerija – Benin 2:0

Poredak:
1. Obala Bjelokosti 9, 2. Nigerija 4, 3. Mali 4, 4. Benin 0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!