Nogomet

"Poljska i Ukrajina opasno vise"

Vedran Attias • srijeda, 30.01.2008.

Na kongresu Uefe koji se održava u Zagrebu, čelnici nogometne organizacije raspravljali su o nekoliko zanimljivih tema. Neke stvari biti će jasnije nakon sutrašnje rasprave, no već danas glavni tajnik David Taylor iznio je stajališta Uefe o nekim zanimljivim temama...

Kao uvod, pohvalio je uspjehe naše nogometne reprezentacije i rekao nešto o napretku organizacije za Euro 2012: "Htio bih reći kako je jedna od bitnijih tema bio napredak u organizaciji Eura 2012 u Poljskoj i Ukrajini. Dobili smo informacije od ljudi koji su bili tamo i pošteno je reći kako zbog političke situacije u obje zemlje i političkih promjena u zemljama situacija je teža nego što smo očekivali. U sljedećih šest mjeseci moraju bitni napravljeni veliki koraci i prije Eura 2008 očekujemo značajne pomake."

Uefa je zadovoljna s rezultatima koji su donijeli veliki ekrani na stadionima i oni će se koristiti i na utakmicama Eura 2012: "Odobrili smo korištenje divovskih ekrana na stadionima kao u Njemačkoj 2006. Biti će i ponovljenih snimki na stadionima, ali izdali smo smjernice koje se snimke mogu puštati ponovno, a imamo i tehnologiju kako bi gledatelji imali bolji doživljaj gledanja ekrana na stadionima."

Glavni tajnik Uefe rekao je kako će se o mogućem povećanju broja momčadi na Europskom prvenstvu raspravljati na kongresu sutra i tada ćemo saznati više. Spomenuo je kako je Uefa, u duhu širenja nogometa, priznala trenerske diplome iz nekih zemalja koje dosada nisu zadovoljavale visoke kriterije koje Uefa nalaže.

Većina pitanja upućena Tayloru bila su na temu Eura 2012, no on je vrlo vješto izbjegavao konkretne odgovore: "Postoji potreba da se mobiliziraju Vlade u smislu nedostataka i to bitnih infrastrukturnih nedostataka. Glavna područja su stadioni, no i zračne luke, smještajni kapaciteti i ostala pitanja kao autoceste, prometni i zdravstveni sustav te ostala infrastruktura na koju se može utjecati iz državnog vrha. Pet godina nije puno vremena ako se želi uložiti u takve velike zahvate. Sa savezima smo se dogovorili oko zajedničkih planova aktivnosti i smjernica za idućih šest mjeseci koji se moraju postići."

Uefa uopće ne razmišlja, ili barem ne žele pričati o tome, što u slučaju da Poljska i Ukrajina ne reagiraju na očekivan način: "Odgovor je kako uopće ne razmišljamo o oduzimanju Eura ili o neizvršenju zadanih ciljeva. Mi smo donijeli odluku i odlučili se okrenuti istoku i odlučni smo učiniti sve da oni organiziraju turnir prema najvišim euro standardima."

Uefa je angažirala posebni tim stručnjaka kojem je zadatak pratiti kako se razvija situacija u zemljama koje organiziraju Euro 2012.: "Gospodin Lambert je angažiran kao posebni savjetnik za organiziranje Eura 2012. jer je organizirao Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. i htjeli smo čuti njegovo mišljenje. Što se tiče detaljne procjene kao zračne luke, hotela i ostalo angažirali smo tim od šest stručnjaka koji su napravili izvješće o tome i moram reći kako trenutno ne vidimo napredak oko potrebnih infrastrukturnih zahvata."

Na pitanje koliko su Poljska i Ukrajina napravili u godinu dana od kada su dobili natjecanje, Taylor je odgovorio: "Htio bih odgovoriti, no ne mogu točno odrediti postotak. Postali smo stručnjake u te dvije zemlji jer nas je počela brinuti sporost u napretku, ali prvenstveni uzrok toga bili su izbori i promjena vlasti u obje države. U smislu velikih državnih projekata nisu puno napravili jer treba potpora Vlade, no to nije ničija greška jer su imali važnija pitanja. Sada su nove Vlade tu i trebamo uložiti nove napore i krenuti na posao."

O “Planu B“ Uefa ne želi niti razmišljati: "Mi smo potpuno fokusirani pomoći tim zemljama jer je naš okret prema istoku važna odluka koju smo donijeli. Nismo u situaciji ispipavati alternativne domaćine i kategorički tvrdim kako ćemo svu mogu pomoć dali tim zemljama u idućih šest mjeseci kako bi se vratili na pravi put. Nakon šest mjeseci ćemo se osvrnuti na ostvareno, no trenutno imamo plan koji su oba saveza prihvatila i ako se obavi kako je dogovoreno neće biti potrebe tražiti nekog drugog."

Kada su novinari shvatili kako Taylor, iako se vidi da je Uefa zabrinuta, neće reći ništa konkretno oko problema u organizaciji Eura, okrenuli su se novoj temi – klađenju: "Vodila se rasprava i to s disciplinske strane, no nemamo nikakve podatke o Europolovom staništu. Neke dokumente smo im proslijedili, ali nemam nikakve nove podatke. Što se nas tiče mogu reći kako je bio samo jedan slučaj i taj slučaj se istražuje. Bilo je puno priče u prosincu, no stvarnost je sljedeća - imamo samo jedan predmet. Sve nas brine potencijalna opasnost od klađenja i mi nastavljamo razgovore s kladionicama i lutrijama, ali morate znati kako Uefa nije policijska organizacija i mi smo ograničeni u našem djelovanju, no gdje kod postoje ikakve sumnjive uplate mi pokušavamo reagirati."

Predsjednik Uefe Michel Platini također je izrazio zabrinutost oko ponašanja domaćina Eura 2012: "Imam osjećaj kako će sljedećih četiri – šest mjeseci biti krucijalno u izbjegavanju mogućih problema oko organizacije. Uefa je potpuno spremna, u sljedećih nekoliko mjeseci, napraviti sve kako bi pomogla tim država i zadržala kredibilitet Eura kao projekta."

Nitko na kongresu ne želi javno reći kako se Europsko prvenstvo "klima", no Uefa javno kaže kako su daleko od zadovoljnog ulaganjima domaćina. O mogućim alternativnim rješenjima, odnosno drugim domaćinima, ne žele niti razmišljati, no i sami kažu kako je pet godina premalo kako bi se izgradilo sve potrebno, a moguće alternacije imati će i puno manje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!