Nogomet

Rekorder Eto'o odveo Kamerun u četvrtfinale

Tomislav Globan • srijeda, 30.01.2008.

Najveća kamerunska zvijezda Samuel Eto'o u odlučujućoj je utakmici za četvrtfinale dvama pogocima srušio Sudan i donio Kamerunu mjesto među osam najboljih momčadi Afrike. Barcelonin je napadač usput postao i najbolji strijelac u povijesti Kupa nacija...

Kamerun - Sudan 3:0
(Eto'o 27'(P) 90', Ali Khider 34'(AG))

Kamerunu je samo pobjeda garantirala četvrtfinale pa su Lavovi u skladu s time i krenuli u dvoboj sa Sudanom. Eto'o je već na samom startu propustio stopostotnu priliku, no iskupio se u 27. minuti kada je jedanaesterac kojeg je skrivio Alaeldin pretvorio u vodstvo "zelenih" 1:0. Bio je to 15. pogodak Eto'oa na Kupovima nacija čime je prestigao Bjelokošćanina Laurenta Pokoua i postao apsolutni rekorder ovog natjecanja.

Samo nekoliko minuta kasnije prednost Kamerunaca je udvostručena. Epalle ubacuje s desna za Eto'oa, sudanski branič Bashir pokušava raščistiti opasnost, no pogađa u leđa suigrača Alija Khidera, a lopta se kotrlja u mrežu za 2:0. Sudan je u nastavku pokušao ublažiti poraz, stvarao prilike, no novi pogodak viđen je samo u njihovoj mreži. U drugoj minuti sudačke nadoknade sjajni Samuel Eto'o bježi pažnji sudanske obrane i postavlja konačnih 3:0 te potvrđuje mjesto Kameruna u četvrtfinalu.

Egipat - Zambija 1:1
(Zaki 15'; Katongo 89')

Iako je ubilježio maksimalnih šest bodova, Egipat nakon dva kola nije i matematički osigurao drugi krug. Za to im je bilo potrebno izbjeći poraz od tri i više razlike od Zambije. Da za takav rasplet nema ni najmanjih izgleda Egipćani su Zambiji dali do znanja u 15. minuti prekrasnim volejem Zakija kojim su došli u vodstvo.

Momčad Hassana Shehate nastavila je napadati, tražila uvjerljiviju prednost, no Fathi, Zaki i Aboutriaka nisu bili precizni. Kada se činilo da će utakmica završiti minimalnom pobjedom afričkog prvaka, Chris Katongo vrlo lijepim pogotkom izjednačava rezultat i postavlja konačnih 1:1. Zambiji to ipak nije bilo dovoljno te zajedno sa Sudanom već danas putuje kući.

Skupina C, konačni poredak:
Egipat 7, Kamerun 6, Zambija 4, Sudan 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!