Nogomet

Kongres bez odluka

Vedran Attias • četvrtak, 31.01.2008.

Nakon 32. Uefinog kongresa u Zagrebu možemo sigurno reći samo jedno – bit će i 33. Naime, čelnici Uefe dogovorili su se kako će se ponovno naći i dogovoriti. Predsjednik Uefe Michel Platini vrlo je vještim političkim rječnikom "odgovarao" na pitanja okupljenih novinara…

Jučer je jedna od glavnih tema odbora bila organizacija Eura 2008., pa je okupljene novinare zanimalo stajalište predsjednika Uefe: "Nismo htjeli da glavna tema bude 2012. prije nego što obavimo 2008. Jednostavno, moramo ići nekim redom. Jako je važno da Izvršni odbor razmotri situaciju i zatražili smo od kolega u Poljskoj i Ukrajini da se trgnu. Ništa nije katastrofalno, ali nametnule su se neke teme koje su zahtijevale naše djelovanje."

Na pitanje o proširenju završnog turnira Europskog prvenstva rekao je sljedeće: "Na kongresu u Düsseldorfu tri su nacionalna saveza predložila povećanje i mi smo tražili preliminarni izvještaj. U predstojećim mjesecima ćemo se konzultirati s nacionalnim savezima. Proučavanje je u tijeku i na kraju ćemo vidjeti je li bolje 16 ili 20 ili više."

Uefa je nedavno potpisala sporazum s klubovima kojim će i oni dobiti dio "financijskog kolača" od velikih natjecanja, a na pitanje hoće li to biti dovoljno klubovima, Platini je rekao sljedeće: "Ovaj sporazum je potpisan i na snazi je do 2014. Tim sporazumom klubovi imaju udio u zaradi natjecanja. Smatram kako je logično da nacionalni savezi mogu računati na igrače dva mjeseca i mislim da je normalno da dio prihoda od natjecanja ide i klubu čiji je igrač zaposlenik. Ovim sporazumom štitimo interese nacionalnih saveza, igrača i gledatelja. Nikako ne smijemo ugroziti načelo puštanja igrača na utakmice reprezentacije. Možda će klubovi tražiti i više, no važno je kolika će dobit za dijeljenje uopće postojati. Bitno je da nogomet bude ujedinjen i da sve stvari rješavamo razgovorom, a ne na sudovima."

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Platini nije želio gledati daleko u budućnost i govoriti o mogućoj promjeni formata natjecanja: "Ja sam igrao na Europskom prvenstvu s osam momčadi i zabio devet golova. 16 momčadi je dobro, 24 dopušta više saveza i utakmica, a 20 je kompromis. To je politička odluka i ne znam kako ćemo odlučiti. Mislim kako nije dobro da kažem išta prije nego komisija donese svoje mišljenje."

Platini je rekao kako nije nužno da postane praksa situacija u kojoj dvije zemlje zajedno organiziraju natjecanje: "Danas ljudi žele završnicu kako bi renovirali stadione koji su vrlo skupi. Švicarska i Austrija nikada ne bi mogle same organizirati natjecanje samo uz pomoć svojih Vlada. Osim Engleske, Španjolske i Njemačke, ne znam kako bi bilo koja država renovirala i sagradila osam novih stadiona."

Hrvatski kolega pitao je predsjednika Uefe bi li možda rješenje za sudačke previde bilo postavljenja dodatnih sudaca: "Ideja za više sudaca je stara, ali o tome se još nije odlučilo. Što se tiče sudaca, gospodin Blatter će u Fifi pokušati uvesti dva dodatna suca, ali oni neće trčati okolo. Oni ne bi morali biti ispod 45 godina jer ne bi morali toliko trčati – recimo, njima bi se mogao dodijeliti šesnaesterac jer bi onda imali dva-tri suca koji bi zajedno odlučivali."

Na kraju, rekao je kako sumnja da ćemo na Euru 2008 vidjeti neka nova lica: "Igrače svi poznajemo i znamo koji su najbolji. Nisam siguran da će se pojaviti neki mladac i zablistati. Svi dobri igrači će se dodatno afirmirati i pokazati kako su zaista najbolji."

Nije zaboravio niti čestitati našoj reprezentaciji na sjajno odrađenom poslu u kvalifikacijama: "Čestitam na odličnoj igri u kvalifikacijama. Vaša skupina na Euru, kao i ostale, nije laka. Radi se o šest utakmica u 22 dana i fizička kondicija i spremnost će biti vrlo važni faktori."

Ništa novo nismo saznali na kongresu koji se održao u Zagrebu. Po tri predstavnika iz 53 zemlje članice Uefe nisu donijela nikakve konkretne odluke. Na kraju, vrijedi još samo spomenuti kako je predsjednik Platini sljedeće druženje zakazao za kraj ožujka 2009. u Kopenhagenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!