Nogomet

Dobrosusjedski odnosi Tunisa i Angole

Ivana Spahija • četvrtak, 31.01.2008.

Susjedi na tablici skupine D Kupa nacija, Tunis i Angola, pred sobom su imali jednostavnu računicu: neriješen rezultat u međusobnom ogledu vodi obje reprezentacije u četvrtfinale. Tako je i završilo, Tunis i Angola su odigrali susret bez pobjednika, a remizirali su i Senegal i Južna Afrika, kojima je jedino pobjeda ulijevala nadu u prolaz dalje, uz eventualni kiks jedne od dviju vodećih reprezentacija, što se na kraju ipak nije dogodilo...

Susret između Tunisa i Angole ujedno je odlučivao i sudbinu dvaju preostalih sudionika ove skupine. Neriješen rezultat vodio je ove dvije reprezentacije u četvrtfinale, a u slučaju pobjede jedne od njih, priliku za prolaz dalje imali bi i Senegal i Južna Afrika. Ipak, Tunis i Angola su na stadionu Tamale odigrali miroljubivih i predvidljivih 0:0 i tako se sa sigurnošću plasirali u četvrtfinale turnira.

Tunis je mogao povesti već u sedmoj minuti, Ben Frej je glavom pokušao iznenaditi vratara Angole Lamu, ali je njegov udarac završio pokraj vratnice. Tunižani su vratima Angole ponovno zaprijetili u 18. minuti, Chermiti je svojim udarcem iz daljine dobro zagrijao Lamu. Sredinom prvog dijela bljesnule su i dvije prilike za Angolu. U 36. minuti Kalanga je odlično prošao cijelu obranu Tunisa, ali je njegov prilično slab udarac s lakoćom skinuo Kasraoui. Minutu nakon toga rezultat su svojim udarcima pokušali promijeniti Manucho i Maurito, ali bez uspjeha.

Drugo poluvrijeme nije bilo ni sjena prvog, većina igre se odvijala na sredini terena bez pravih prilika i pokušaja s obje strane. Jedino je u 58. minuti Manucho probio po lijevoj strani obrane Tunisa, ali je njegov udarac bez problema zaustavio Kasraoui. Susret je tako završio bez pogodaka, a nakon podjele bodova, Tunis je završio na prvom mjestu na ljestvici, dok je Angola na drugom mjestu. Tunis će se u četvrtfinalu susreti s reprezentacijom Kameruna, a Angolu očekuje dvoboj s Egiptom.

Senegal i Južna Afrika igrali su utakmicu "u sjeni", znajući da njihova sudbina o plasmanu u završni dio natjecanja ovisi o susretu između Tunisa i Angole. Nije tu bilo previše matematike, obje su reprezentacije tražile pobjedu nadajući se da će na Tamale stadionu također biti pobjednika. Ipak, kao što je taj susret završio neodlučeno, tako su i Senegal i Južna Afrika odigrali neodlučenih 1:1 i završili nastup na ovogodišnjem izdanju Kupa nacija.

Senegal je vratima Josephsa zaprijetio već u drugoj minuti susreta. Kamara je loptu poslao do Camare čiji je udarac odlično skinuo južnoafrički vratar. Unatoč početnom pritisku Senegalaca, do vodstva su prvi ipak došli reprezentativci Južne Afrike. Igrala se 13. minuta, Modise je dobro uposlio Van Heerdena koji je zatresao mrežu Coundoula za vodstvo Južnoafrikanaca od 1:0. Reprezentativci Senegala su uzvratili u 37. minuti susreta. Mokoena je odlično dodao za Camaru koji je loptu provukao ispod Josephsa i zatresao mrežu Južne Afrike za izjednačenje.

Drugo poluvrijeme pripalo je nogometašima Južne Afrike koji su se svim silama trudili doći do vodećeg pogotka. U 56. minuti Tshabala je uputio idealnu loptu do Zume čiji je udarac završio pokraj gola. Isti je igrač sedam minuta kasnije propustio priliku dovesti Južnu Afriku u vodstvo, njegov udarac je ovaj put zaustavio Coundoul. Južnoafrikanci su i u 89. minuti prokockali priliku za pobjedu, nakon ubačaja Davidsa, Zuma je glavom loptu poslao pokraj gola. Susret je tako završio rezultatom 1:1, a Senegal i Južna Afrika oprostili su se od daljnjeg natjecanja.

Afrički kup nacija, skupina D: Senegal - Južna Afrika 1:1, Tunis - Angola 0:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!