Nogomet

Gana teškom mukom, igra za Obalu Bjelokosti

Ivana Spahija • nedjelja, 03.02.2008.

Dva potpuno različita susreta donio je prvi četvrtfinalni dan afričkog Kupa nacija. Gana je svoje mjesto u polufinalu zaslužila teško ostvarenom pobjedom protiv selekcije Nigerije, a reprezentativci Obale Bjelokosti su se poigrali s Gvinejom u čijoj su mreži ostavili čak pet pogodaka...

Reprezentacija Gane dokopala se polufinala Kupa nacija nakon teških i neizvjesnih 90 minuta u kojima je s igračem manje uspjela doći do preokreta i svladati Nigeriju. Gana je vratima Nigerijaca ozbiljnije zaprijetila u desetoj minuti. Muntari je iz slobodnog udarca pokušao iznenaditi nigerijskog vratara Ejidea, ali je pogodio vanjsku stranu mreže gola Nigerije. Pet minuta nakon toga isti igrač je nakon solo prodora odlično uposlio Yobu, koji je bio neprecizan i iz velike blizine gađao pokraj gola. Ni u 25. minuti nije bilo sreće za reprezentativce Gane, Essien je proigrao za Gyana koji je pogodio u gredu.

Kako to obično biva, silni promašaji osvetili su se Gani i Nigerija je prva došla do vodstva. U 35. minuti dosuđen je jedanaesterac za Nigerijce, Addo je u prostoru povukao Aiyegbenija, a sudac je pokazao na bijelu točku. Sam Aiyegbeni bio je precizan izvođač najstrože kazne za vodstvo Nigerije od 1:0. Deset minuta kasnije Gana je došla do izjednačenja. Abeyie je dodao za Essiena koji je glavom svladao Ejidea za 1:1.

U nastavku su ponovno pritisnuli nigerijski nogometaši, tako je u 52. minuti vratar Gane Kingston odlično reagirao na solidan pokušaj Odemwingieja. Sedam minuta nakon toga Gana je ostala s igračem manje, izravni crveni karton zaradio je Mensah zbog prekršaja na Odemwingieju kad je ovaj bio u prilici za pogodak. Igrač manje kao da je dao krila nogometašima Gane, sve više su vršili pritisak na vrata Ejidea, što im se u konačnici isplatilo u 83. minuti susreta. Muntari je s lijeve strane ubacio loptu u prostor, a Agogo je s dva metra blizine ugurao loptu u mrežu i donio Gani pobjedu vrijednu polufinala.

U drugom četvrtfinalnom susretu, nogometaši Obale Bjelokosti deklasirali su reprezentaciju Gvineje rezultatom 5:0. Već od samog početka utakmice vidjelo se u kojem će se smjeru stvari odvijati, a s obzirom na rupe koje su se stvarale u njihovoj obrani, pravo je čudo što su nogometaši Gvineje primili "samo" pet pogodaka. Prvo poluvrijeme završilo je pri vodstvu Obale Bjelokosti od 1:0, a taj je pogodak postignut u 25. minuti. Vratar Gvineje Camara izišao je s vratiju, Keita je pomalo sebično uputio udarac prema vratima Gvineje iako su mu se nudili suigrači u sredini prostora, ali lopta se našla u mreži za vodstvo Obale Bjelokosti od 1:0.

Drugo poluvrijeme nastavilo se u jednakom ritmu kao i prvo, nogometaši Obale Bjelokosti su napadali, Gvineja se branila. U 68. minuti Aruna Kone se s nevjerojatnom lakoćom prošetao pokraj vratara Camare, ali je promašio prazna vrata Gvineje. Dvije minute nakon toga Drogba je nakon solo prodora u prostor Gvineje provukao loptu ispod nemoćnog Camare za vodstvo Obale Bjelokosti od 2:0.

To je bio samo početak golijade na stadionu Essipong. U 72. minuti Kalou je s loptom jednostavno zaobišao Camaru i loptu pospremio u mrežu za 3:0 Obale Bjelokosti. Devet minuta nakon toga Toure je dobro uposlio Kaloua koji se po drugi put u susretu upisao u strijelce. Tornado Obale Bjelokosti zaustavljen je u 86. minuti kada je Baki Kone s 20 metara udaljenosti matirao Camaru za konačnih 5:0 i zasluženi prolaz Obale Bjelokosti u polufinale.

Afrički kup nacija, četvrtfinale: Gana - Nigerija 2:1, Obala Bjelokosti - Gvineja 5:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!