Nogomet

Kamerun nakon produžetaka do polufinala

Tomislav Globan • utorak, 05.02.2008.

Drugi četvrtfinalni dan na Kupu nacija donio je pregršt uzbuđenja i spektakularnih pogodaka. Branitelj naslova Egipat teško je slomio otpor vrlo dobre Angole, dok je Kamerun u ljepotici prvenstva nakon produžetka svladao Tunis...

Tunis - Kamerun 2:3 (produžeci)
(Ben Saada 35', Chikhaoui 81'; Mbia 18' 93', Geremi 27')

Pogotkom Stephanea Mbie u trećoj minuti produžetka, Kamerun je izborio kartu za polufinale gdje ga čeka domaćin Gana. Osim dvoboja sjajnih igrača na terenu, bio je to i sudar velikih trenera - Francuza Rogera Lemerrea na klupi Tunisa i legendarnog Nijemca Otta Pfistera, izbornika Lavova.

Obje su momčadi od prve minute krenule po pogodak, s izrazitim napadačkim ambicijama. I dok je Tunis svoje šanse u otvaranju utakmice promašio, Kamerun je već nakon 27 minuta vodio 2:0. U 18. minuti Arsenalov Alexandre Song je uputio centaršut s ruba kaznenog prostora, lopta je preletila cijelu obranu, uključujući i vratara Kasraouija pa Mbia nije imao težak posao glavom ubaciti loptu u praznu mrežu. Devet minuta poslije već je 2:0. Slobodan udarac na 30 metara od gola izveo je Geremi i na fantastičan način, savršeno preciznim udarcem, udvostručio kamerunsku prednost.

No, ni Tunis nije ostao dužan. U 35. minuti, još jedan spektakularan pogodak, ovaj put u mreži Kamenija. Alexandre Song je napravio prekršaj na samom desnom kutu šesnaesterca, a Ben Saada prekrasnim "felšanim" udarcem smanjio na 1:2. Pogodak je dao krila Tunižanima koji su do poluvremena mogli i trebali izjednačiti. Brazilac s tuniskom putovnicom Francileudo Santos pogodio je gredu, a na odbijenu loptu silovito natrčao Ben Saada, no Kameni nije dozvolio pogodak.

Pritisak Lemerreovih izabranika rastao je tijekom drugog poluvremena, a oplođen je tek devet minuta prije isteka 90. minute. Ben Frej je s desne strane uposlio Chikhaouija, a ovaj majstorskim poluvolejom s 14 metara poslao utakmicu u produžetke. Samo tri minute produžetka bile su potrebne Kameruncima da ponovno dođu u vodstvo. Geremi je rukom ubacio loptu duboko u kazneni prostor, obrana Tunisa ne uspijeva očistiti opasnost, a Rennesov veznjak Stephane Mbia snažnim volejom postigao svoj drugi pogodak i odveo svoju momčad u polufinale.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Egipat - Angola 2:1
(Hosny 23'(P), Zaky 38'; Manucho 26')

Egipatske nade u obranu naslova afričkog prvaka još uvijek žive. Peterostruki prvaci starog kontinenta svladali su Angolu te će se za finale u četvrtak boriti s Obalom Bjelokosti.

Pobjedu im je donio Amr Zaky pogotkom koji sasvim sigurno neće ući u kategoriju najljepših. Fathi je u 38. minuti ubacio s desne strane, lopta je posve iznenadila angolsku obranu, čudno odskočila i od prsa Zakyja odbila se u mrežu. Bio je to pogodak za drugo vodstvo Egipta na utakmici, a do prvog su došli u 23. minuti s bijele točke nakon što je Andre rukom u svom šesnaestercu zaustavio slobodan udarac Aboutrike. Jedanaesterac je u 1:0 pretvorio Hosny Abd Rabo.

Izjednačenje je stiglo samo tri minute kasnije kada je Manucho spektakularnim udarcem s nešto manje od 30 metara rasparao mrežu Al Hadarija. Angola je nakon novog egipatskog vodstva stvarala prigode za 2:2, a najveću je propustio strijelac Manucho na samom početku nastavka. Već u 15. sekundi drugog poluvremena Flavio je u stopostotnu šansu "izbacio" Manucha, no novo pojačanje Manchester Uniteda loptu je poslalo nekoliko centimetara pored gola. Završilo je 2:1, a Faraone u polufinalu čeka najveće iskušenje do sada - Obala Bjelokosti, najuvjerljivija momčad prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!