Nogomet

Finale totalna senzacija

Zoran Zdelar, Petar Plevnik • četvrtak, 07.02.2008.

Ishod polufinalnih utakmica Afričkog kupa ponudio je dvije male senzacije. Nogometaši Kameruna prvi su osigurali finale. Nepobjedivi lavovi u polufinalnom su dvoboju pogotkom Nkonga svladali domaćina Ganu. U finalu će se sastati s Egiptom koji je iznimno uvjerljivo uspio poniziti favoriziranu Obalu Bjelokosti...

Iako je Gana kao domaćin s razlogom proglašavana jednim od prvih favorita prvenstva, ipak se pokazalo kako momčad Claudea Le Roya nema dovoljno kvalitete doći do petog naslova najbolje afričke momčadi i tako izjednačiti rekord Egipta.

Francuski strateg na klupi Gane u susret je ušao bez stupa obrane, suspendiranog Johna Mensaha, pa je Michael Essien zauzeo mjesto u posljednjem redu kao striktni čuvar Samuela Eto'oa. Iako je veznjak Chelseaja solidno odradio svoj posao, njegov nedostatak u vezi Gane itekako se osjetio na igri Crnih zvijezda.

Prvo poluvrijeme ponudilo je razočaravajuć nogomet, koji se uglavnom svodio na pokušaj braniča obaju momčadi da dugim, mahom nepreciznim loptama, pronađu nekog od svojih napadača. Domaćini su prvu prigodu stvorili u petoj minuti kada Addo s pet metara promašuje loptu nakon ubačaja Muntarija, dok su Kamerunci prvi pokušaj zabilježili u 21. minuti, nakon što udarac Emene s ruba 16-erca odlazi iznad gola.

Najbolja prigoda prvog dijela stigla je u 38. minuti. Geremi je izveo slobodan udarac s gotovo 40 metara, a njegov silovit udarac završio je na spojnici Kingsonova gola.

U nastavku susreta igra je živnula, uglavnom se igralo na polovici Kamerunaca, da bi u 70. minuti Kamerun odlično izvedenom akcijom došao u vodstvo. Brza kombinacija Epallea i Eto'oa omogućila je Nkongu da izađe sam pred Kingsona, što napadač meksičkog Atlantea koristi i dovodi Kamerunce u vodstvo.

Do kraja susreta domaćini su sve karte bacili u napad, a u odličnim siutacijama dva se puta našao junak iz četvrtfinalnog susreta Junior Agogo, no u oba navrata nije bio precizan. Treba još spomenuti glupost kamerunskog braniča Bikeya, koji je u posljednoj minuti nasrnuo na nekog iz medicinske službe domaćina i tako zaradio crveni karton koji će ga koštati nastupa u nedjeljnom finalu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Obala Bjelokosti u potpunosti je razbijena u polufinalu. Aktualni osvajač Kupa nacija, Egipat, nije imao apsolutno nikakvih problema na putu do svog mjesta u finalu u kojem će se za novo zlato boriti s Kamerunom. Slavio je Egipat daleko lakše no što je to itko očekivao i gotovo ni u jednom trenutku im nije bilo ugrožena pobjeda nad vrlo snažnom momčadi koju predvodi Didier Drogba.

Da je Egipat u ovom trenutku znatno posloženija momčad moglo se vidjeti od samog početka, a nije se dugo trebalo čekati ni na loptu u mrežu Slonova. Igralo se tek desetak minuta kada je Ahmed Fathi uspio svladati vratara Obale Bjelokosti koji je u ovoj prilici trebao i mogao znatno bolje reagirati.

Minimalnim vodstvom Egipta otišlo se i na odmor od 15 minuta, a igra je s nastavkom, pokazalo se kasnije, zapravo tek počinjala. U 62. minuti Didier Zokora pokušao je otkloniti opasnost iz svog kaznenog prostora nakon izvedenog kornera, no loptu je uspio samo dodati Amr Zakiju koji zatim svladava Boubacara. Dvije minute kasnije uspjela je do pogotka stići i Obala Bjelokosti, no bio je to lažan signal da utakmica nije već presuđena. Gol Keite ubrzo je pao u zaborav nakon što već u 67. minuti Egipćani ponovno vraćaju prednost od dva pogotka zahvaljujući novom golu Zakija.

Potvrda da će se u finalu gledati dvoboj dvije reprezentacije koje su već odmjerile snage na ovogodišnjem turniru (Egipat svladao Kamerun s 4:2) stigla je u samoj završnici kad konačnih 4:1 postavlja Mohamed Aboutrika nakon dodavanja Zidana.

Afrički kup nacija 2008., polufinale:
Gana - Kamerun 0:1
Obala Bjelokosti - Egipat 1:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!