Nogomet

Egipat obranio krunu

Zoran Zdelar • nedjelja, 10.02.2008.

Egipatski reprezentativci nakon što su u polufinalu gotovo osramotili Obalu Bjelokosti, slavili su danas i protiv Kameruna u finalu Kupa nacija te su tako obranili naslov prvaka koji su osvojili prije dvije godine upravo na svom terenu. Kamerunci su pali bez ispaljenog metka, a susret je presuđen pogotkom Aboutrika u 77. minuti...

Malo tko je prije početka ovogodišnjeg turnira očekivao d će se za titulu boriti Kamerun i Egipat, iako domaćin prethodnog natjecanja prije dvije godine ima već osvojenih pet kruna i aktualni je prvak. Nekim drugim zvijezdama se davala prednost, ali one to ipak nisu opravdale u potpunosti na terenu, što se moglo vidjeti i u polufinalu kada su Egipćani gotovo senzacionalno slavili nad Obalom Bjelokosti.

Egipćani imaju čast tako i iduće dvije godine govoriti kako su najbolji u Africi, iako Fifina ljestvica na to mjesto stavlja Nigeriju, a ovom krunom postali su prva država koja je naslov na Kupu nacija osvojila ukupno šest puta te prva koja je skupila po drugi put uzastopnu titulu.

Put do te titule u posljednjih 90 minuta nije bio ni približno težak, kao što to obično biva u finalnim utakmicama velikih natjecanja. Faraoni su dominirali i nisu imali previše problema sa stvaranjem prilika. Znatno bolju igru pružili su u prvom poluvremenu u kojem su sjajnim kretanjem na terenu izluđivali nemoćne Kamerunce, koji su i ovog puta sve nade polagali u čvrstu obranu i mogućnost bljeska njihove prve zvijezde Samuela Eto'oa.

Već nakon prvih 15 minuta mogli su Egipćani položiti jednu ruku na trofej, ali propustili su iskoristiti dvije odlične prilike. Kameni je branio fantastično tijekom prvih 45 minuta, no u nastavku je ipak jednom pokleknuo te će većina navijača zaboraviti na njegov inspirirani nastup i upamtiti samo da je morao vaditi loptu iz svoje mreže.

Kamerunce je izbornik tijekom odmor očito iznimno dobro motivirao te su furiozno krenuli u drugom poluvremenu. No, nije trebalo previše vremena da Egipćani ponovno preuzmu kontrolu nad susretom i bilo je samo pitanje minute kada će barem jedna lopta završiti u mreži Kameruna.

Odgovor je stigao u 77. minuti nakon još nekoliko prilika propuštenih. U ovom je slučaju Mohamed Aboutrika uspješno pronašao put do mreže nakon što je kamerunski kapetan Rigobert Song napravio kardinalnu pogrešku i nije mu preostalo ništa drugo nego pokriti lice dresom nakon primljenog pogotka, što je i učinio. Pokušao se Song iskupiti u samoj završnici utakmice udarcem glavom, ali preciznosti nije bilo te je Egipat zasluženo osvojio svoju šestu krunu.

Kup nacija, finale: Kamerun - Egipat 0:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!