Vodeni sportovi

Pao rekord star 17 godina

Maja Giljanović • nedjelja, 17.02.2008.

Drugi najdugovječniji svjetski plivački rekord napokon je otišao u povijest na Grand Prix mitingu u Missouriju gdje je olimpijska pobjednica iz Atene 2004. Kirsty Coventry na 200 metara leđno postavila novi...

On po novom iznosi 2:06.39 i 23 stotinke je brži od dosadašnjeg u vlasništvu Krisztine Egerszegi iz kolovoza 1991. godine, a koliko je 23-godišnjakinja iz Zimbabvea, dvostruka svjetska prvakinja rasturila konkurenciju dovoljno govori zaostatak drugoplasirane Margaret Hölzer (inače aktualne svjetske prvakinje) od preko četiri odnosno šest sekundi Mary Descenze na trećem mjestu.

Ni ostali se, međutim, nisu brčkali: Katie Hoff je prvo slavila na 100 slobodno ispred sunarodnjakinje, američke rekorderke Natalie Coughlin da bi potom na 400 slobodno oborila najstariji dojučer živi američki rekord - legendarne Janet Evans postavljen 1988. osam mjeseci prije rođenja Hoff. 18-godišnjakinja, šesterostruka svjetska prvakinja je s vremenom 4:02.20 ostavila drugoplasiranu Kate Ziegler za više od šest sekundi i sitnih je sedam stotinki zaostala za svjetskim rekordom Laure Manaudou iz 2006.

Trostruki olimpijski pobjednik Aaron Peirsol uništio je konkurenciju na 200 leđno s također rekordom SAD-a - 1:55.85, Caitlin Leverenz je postavila novi rekord mitinga na 200 prsno, a prva zvijezda Michael Phelps u svojoj je jedinoj utrci dana na 200 delfin isplivao drugo najbolje vrijeme ikada. Lani je, naime, upravo u Missouriju postavio svjetski rekord, a ove je godine (još uvijek rekonvalescent nakon loma košćice u desnom zglobu) 1:53.31 dostajalo za zlato.

Finala mitinga na kompleksu Sveučilišta u Columbiji se, zanimljivo, održavaju u jutarnjim satima (kvalifikacije su s druge strane u večernjim) da bi se plivači privikli na neuobičajen ritam koji ih čeka u Pekingu ovog kolovoza.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!