Zimski sportovi

Ivica: "Sljeme stvara šampione"

Vedran Attias, Zvonimir Šimunović • četvrtak, 21.02.2008.

Iako su pred skijašima već novi izazovi u Svjetskom kupu, još uvijek se ne stišavaju dojmovi o sljemenskom slalomu i drugom mjestu Ivice Kostelića. Našeg najboljeg skijaša u četvrtak i subotu očekuju superveleslalom i veleslalom u Kanadi pa je zanimljivo čuti još poneku riječ o Sljemenu te razmišljanja o nastavku sezone...

Najbolji slalomski rezultat sezone na najvažnijoj utrci sezone, potvrda je dva mjeseca iz snova Ivice Kostelića: "Naravno da je Sljeme za mene bila posebna utrka. To drugo mjesto izmorilo me i fizički i emocionalno. Još jednom moram napomenuti sjajnu organizaciju i atmosferu. Što se tiče staze, bila je to najbolje pripremljena staza ove godine u Svjetskom kupu i zato svi oni koji su danonoćno radili na njoj zaslužuju velike pohvale."

Ivica nikada ne zaboravlja naglasiti ponos da i on napokon ima utrku na "domaćem terenu": "Imati utrku Svjetskog kupa u Zagrebu bio je samo moj san. Cijeli projekt hrvatskog skijanja zapravo je zvučao pomalo nestvarno. Tako je i s utrkom na Sljemenu. Međutim, nakon prvih velikih Janičinih uspjeha povjerovao sam u tu mogućnost. A kada je Sljeme dobilo organizaciju ženskog slaloma, znao sam da mora doći i vrijeme kada će muški voziti na "mojoj stazi". Drugi imaju staza "k`o u priči", dok mi ovdje imamo samo Sljeme na kojem su se generacije i generacije skijaša trudile doseći slavu. A ja imam tu sreću biti jedan od onih kojem su se snovi ostvarili. Sljeme je kao naš hram."

Oduševljenje nisu krili ni ostali skijaši: "Vidio sam komentare mojih kolega i baš su me dirnuli. Drago mi je da mogu doći u moj dom i vidjeti sjajnu utrku te sudjelovati u njoj zajedno sa mnom. Baš sam rekao Dragšiču koji je osvojio FIS utrku na Sljemenu, a sad je bio peti, kako se uvjerio da Sljeme stvara šampione. Nadam se sa ću ih viđati i sljedećih godina. Jer, nigdje nije tako dobro kao doma, zato je ova utrka tako posebna za mene."

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Ivičino drugo mjesto na Sljemenu bilo je peto postolje u isto toliko vikenda za redom. Trenutno šesti skijaš svijeta potvrdio je najave iz prošlih sezona kada se govorilo o all-round skijašu: "Ovo su uvjerljivo najbolji siječanj i veljača u mojoj karijeri. I ono što je najvažnije, to nije plod samo dobrih slalomskih rezultata, već osvajanja bodova u svim disciplinama. To je ono na čemu moj tim i ja radimo posljednjih godina i najava da bi se uz zdravlje i malo sreće jednoga dana moglo doći i do vrha ukupnog poretka. Moj otac je trener s puno iskustva i sigurno će znati kako se pripremiti za tako nešto."

Iako teoretski ima šanse za osvajanje malog slalomskog Globusa (133 boda iza vodećeg Grangea, dvije utrke do kraja), Kostelić ne pomišlja o ponavljanju dosega iz 2002.: "Uopće ne razmišljam o tome. Glavnu borbu za naslov vodit će Grange i Matt, eventualno bi im se mogao priključiti Moelgg. Ja bih bio zadovoljan kad bih u posljednja dva slaloma održao sadašnju formu. Stalno se vrtim oko vrha, a tada ni pobjeda nije daleko."

Prilike za slavlje i odmor nije bilo. Ivica je već u Kanadi, gdje će pokušati nastaviti uspješan niz. U superveleslalomu i veleslalomu probat će doći do novih bodova kojima bi održao priključak u vrhu. Nakon što je osvojio preko 400 bodova ove sezone, Kostelić će i u ovim disciplinama imati bolje startne brojeve (30-40). Zato je pogotovo dobra prilika da Ivica bodove upiše i u veleslalomu u kojem je to zadnji puta učinio prije više od četiri godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!