Nogomet

Merk pobornik "oka sokolovog"

Antonija Pavlić • petak, 07.03.2008.

Iako se FIFA do sada protivila uvođenju kontrole sudačkih odluka na nogometne travnjake, čini se da je ipak došlo vrijeme da se i to promjeni. Jedan od najboljih nogometnih sudaca na svijetu, Markus Merk, Međunarodnoj je nogometnoj federaciji predložio video analizu suđenja za vrijeme utakmica, dok će u lopte biti postavljeni posebni čipovi koji će signalizirati prelazak lopte preko linije gola...

U intervjuu za njemački Kicker, trostruki najbolji sudac svijeta progovorio je o "oku sokolovom" na zelenim travnjacima, te o samom prijedlogu koji je nedavno poslao Međunarodnoj nogometnoj federaciji, prema kojem bi svaka momčad za vrijeme utakmice imala pravo na dva do tri izazova kojima bi se utvrđivala ispravnost sudačkih odluka. U današnjem se vremenu, nakon utakmica najviše spominju upravo suci i njihove diskutabilne, a vrlo često i pogrešne odluke.

Sve to dovodi do ljutnje i nezadovoljstva oštećenih momčadi, koje nerijetko opravdanja za lošu igru traže u sucima. Prema Merku, uvođenje "oka sokolovog" trebalo bi usvojiti što prije, a kao podlogu navodi pozitivna iskustva s tenisa i američkog nogometa. "Ovaj bi se prijedlog trebao usvojiti po ubrzanoj proceduri, jer nam suvremene tehnologije omogućavaju ispravljanje pogrešaka koje činimo".

Merk, koji je veliki pobornik ovakvih provjera, u zadnjem se ligaškom kolu našao u središtu pozornosti njemačke javnosti, kada je u bundesligaškom ogledu Werdera i Dortmunda pogrešno prosudio zaleđe Markusa Rosenborga iz čega je postignut pogodak. "Bio je to jedan od najgorih trenutaka u mojoj 20-godišnjoj sudačkoj karijeri. Nikada neće biti moguće ispraviti sve pogreške za vrijeme utakmice, ali velika je stvar ukoliko ispravimo one najveće. Tenis i američki nogomet imaju dobra iskustva s uvođenjem provjera i nema razloga da se to ne primjeni i u nogometu", rekao je proslavljeni njemački djelitelj pravde.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!