Zimski sportovi

Zanimljivo do kraja

Goran Tomičić • četvrtak, 13.03.2008.

U posljednje dvije utrke sezone ćemo saznati osvajače Malih kristalnih globusa u veleslalomu i slalomu. Bode Miller je praktično osigurao Veliki kristalni globus, ali završnica tehničkih disciplina će ipak biti iznimno zanimljiva...

U petak se vozi veleslalom, a kandidati za Mali kristalni globus su Ligety, Raich i Moelgg. U najboljoj poziciji je Ligety (jedna pobjeda i dva postolja ove sezone), ali Raich zaostaje tek 27 bodova i agresivnim stilom će ići po pobjedu koja bi mu donijela trofej ako Ligety ne završi na drugom mjestu. Najbolji austrijski skijaš nije u dobroj formi, ali u finalnoj utrci je sve moguće. Tek 11 bodova iza Raicha svoju priliku će napeto čekati Manfred Moelgg (drugi u Bad Kleinkircheimu i Kranjskoj Gori). Talijan bi osvojio Mali kristalni globus u slučaju pobjede, a također se mora nadati da Ligety neće biti drugi. Ova utrka bi trebala potvrditi Millerovo konačno slavlje, budući da je teško vjerovati u rasplet u kojem bi Cuche pobijedio, a Amerikanac ostao bez bodova.

Ivica Kostelić je u životnoj formi i u veleslalomu može jako mnogo. U Whistleru je 15. mjestom (drugo vrijeme druge vožnje) osvojio prve bodove u ovoj disciplini nakon više od četiri godine, a niz je nastavio 18. mjestom u Kranjskoj Gori. Odavno smo saznali da riječ nemoguće ne postoji u riječniku Kostelićevih i borba za vrh u posljednjem veleslalomu sezone nebi bila iznenađenje.

Sezona završava utrkom slaloma u subotu. Za Mali kristalni globus se bore Grange, Moelgg i Matt. U najboljoj poziciji je Grange, koji se tek ove sezone probio u slalomski vrh, ali zasluženo je vodeći. Bio je najbrži u Alta Badiji, Wengenu i Kitzbühelu, a u Schladmingu je osvojio drugo mjesto. Za sigurno osvajanje trofeja treba drugo mjesto, a u suprotnom će ovisiti o rezultatima konkurenata.

Moelgg zaostaje 21 bod i na krilima samopouzdanja dobivenog pobjedom u Kranjskoj Gori nada se Malom kristalnom globusu, kojeg sigurno osvaja u slučaju nove pobjede i ako Grange ne bude drugi. Izglede ima i Matt, ali zaostaje prevelikih 85 bodova.

Ivica Kostelić ove sezone je bio sjajan u slalomu. Nlazi se u uskom krugu skijaša koji su osvajali bodove u svim utrkama (Moelgg, Lizeroux i Neureuther), a najlošiji je bio na otvaranju sezone u Reiteralmu osvojivši 20. mjesto. Nakon toga je slijedilo pet plasmana u najboljih deset i 14. mjesto u Alta Badiji, a sve je kulminiralo s tri uzastopna postolja u Garmischu, Zagrebu i Kranjskoj Gori. U Bormiju s punim pravom možemo očekivati još jedno postolje, a bilo bi sjajno sezonu iz snova završiti slalomskom pobjedom nakon više od četiri godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!