Vodeni sportovi

Europski prvak suspendiran zbog politike

Maja Giljanović • petak, 21.03.2008.

Europski prvak i rekorder na 50 metara delfin Milorad Čavić suspendiran je s Europskog prvenstva u Eindhovenu nakon što je "izražavanjem političkih stavova" povrijedio pravila organizacije LEN-a...

23-godišnji je Srbin porijeklom, rođen u SAD-u gdje pod pod Mikeom Bottomom na Berkeleyju i trenira, na proglašenje pobjednika stigao u majici na kojoj je ćirilicom stajalo: "Kosovo je Srbija".

Kasnije se, pak, pravdao: "Apsolutno nisam imao namjeru provocirati. Natpis na majici je bio svojevrsna podrška srpskom narodu koji u ovim turbulentnim vremenima doživljava udarac za udarcem. Nije se ni u kom slučaju radilo o političkim porukama koje ionako ne bi imale smisla jer što je učinjeno je učinjeno."

Također je priznao: "Bojim se. Suspenzija bi bila praktički smrtna presuda mojim ambicijama za Peking."

Disciplinska komisija je na sinoćnjem saslušanju Čavića udaljila s prvenstva - trebao je, naime, plivati još 100 slobodno i 100 delfin. Osvojen naslov mu neće oduzeti, a ni Olimpijske igre ni u jednom trenutku nisu došle pod znak pitanja jer FINA (Svjetska plivačka organizacija) s EP nema veze.

Trener Petar Popović, međutim, bijesni: "Odluka LEN-e je skandalozna i donesena iz samo jednog razloga, a to je da zaustave Miloradovu nadmoć. Njihova je presuda apsolutno politička, dok je on naprotiv samo izražavao svoje osobno uvjerenje i ljubav prema svom narodu."

Pravo na žalbu Srpski plivački savez, koji je ujedno kažnjen sa 7.000 eura, nema. "Nema druge nego da cijelom svijetu u Pekingu dokažemo koliko smo jaki jer ovo naprosto nema smisla", zaključio je Popović.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!