Vodeni sportovi

50 leđno se nemilice snizuje

Maja Giljanović • nedjelja, 23.03.2008.

Niti 24 sata nije potrajao svjetski rekord Emily Seebohm kojeg je Australka jučer ujutro po hrvatskom vremenu postavila na 50 metara leđno tijekom prvog dana australskih trialsa u Sydneyju...

Jučer je 15-godišnja Seebohm, naime, s 27.95 srušila desetak dana star rekord Amerikanke Hayley McGregory, a o širini svjetske kreme u elitnoj disciplini naše Sanje Jovanović dovoljno govori da je europska prvakinja i svjetska rekorderka u 25-metarskim bazenima iz Debrecena lani, odgovorila obaranjem europskog rekorda Janine Pietsch u polufinalu utrke na Europskom prvenstvu u Eindhovenu.

Njenih je, pak, 28.17 potom pet minuta kasnije nadmašila europska bronca na 100 metara, Nina Živanevskaja (28.13) da bi 23-godišnja Sophie Edington, brončana sa SP u malim bazenima prije četiri godine jutros po hrvatskom vremenu išla još brže od sunarodnjakinje i s pune 28 stotinke joj preotela svjetski primat - 27.67.

Seebohm je inače propustila finale koncentriravši se radije na 100 leđno: u polufinalu je olimpijske discipline, naime, kao prva Australka u povijesti išla ispod minute s tim da je 59.78 treći rezultat ikada isplivan (svjetski rekord Natalie Coughlin - 59.44 postavljen lani je srušio njen prijašnji od 59.58).

Vrijedi još izdvojiti i 56.81 na 100 metara delfin nekadašnje svjetske rekorderke (100 slobodno) Libby Trickett, djevojački Lenton koja je u tandemu s drugoplasiranom Jessicom Schipper, svjetskom prvakinjom iz Montreala 2005. i svjetskom rekorderkom na 200 izborila vizu za Peking: "Ogroman teret sam skinula s leđa i sad mirne duše mogu uživati u prvenstvu", izjavila je osmerostruka svjetska prvakinja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!