Vodeni sportovi

Otvorena debata oko Speedovih kostima

Maja Giljanović • utorak, 25.03.2008.

Poplava svjetskih rekorda, šest ih je primjerice oboreno na netom okončanom Europskom prvenstvu u Eindhovenu, a ruše se i na trialsima u Australiji, potakla je rasprave o novim kostimima koje je lansirao Speedo prošle godine...

Od veljače je, naime, popravljeno 13 svjetskih rekorda, a čak ih je 12 isplivano u LZR Racer kostimima: "Ne postoji znanstvena potvrda da plivački kostim može utjecati na rezultat, ali ćemo svejedno preispitati odluku o korištenju ovog. Upitna je, naime, njegova gustoća", pojasnio je izvršni direktor Svjetske plivačke organizacije Cornel Marculescu jer je Speedov kostim navodno presličan trijatlonskom.

Alain Bernard je primerice postavio tri svjetska rekorda u njemu, a 550$ vrijedan kostim nije nosila samo novopečena svjetska rekorderka ma 400 slobodno. Talijanka je do europskog naslova i obaranja rekorda Laure Manaudou doplivala u novo Areninom kostimu, Powerskin R-evolution.

Gdje su samo lijepi, stari dani kad su velikani poput Aleksandra Popova plivali samo u kupaćima, pita se primjerice i Roland Schöman, trostruki svjetski prvak na 50 slobodno 2005. odnosno 50 delfin u Montrealu i Melbourneu.

"Prava bi stvar bila da recimo u finalu Olimpijskih igara plivači odbace kostime i oslone se isključivo na svoj rad i talent", izjavio je svjestan, međutim, da je tehnologija odavno prodrla u bazene i vrhunski sport uopće.

FINA će, pak, o kostimima razglabati na Svjetskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima u Manchesteru sljedećeg mjeseca.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!