Vodeni sportovi

Pao svjetski rekord ozloglašene Wu

Maja Giljanović • utorak, 25.03.2008.

Australka Stephanie Rice na olimpijskim je trialsima u Sydneyju po drugi put u tri dana srušila svjetski rekord, ovog puta više od deset godina stari rekord Kineskinje Wu na 200 metara mješovito...

19-godišnjakinja je u nedjelju oborila rekord Amerikanke Katie Hoff na 400 mješovito, da bi jutros po hrvatskom vremenu za 80 stotinki nadmašila Wu Yanyanin postavljen u Šangaju 1997. godine - 2:08.92.

"Nisam imala pojma dok mi sami novinari nisu rekli o čemu se radi. Znala sam da je rekord bio u rukama Kineskinja, ali da je kontroverzan doista nisam znala", rekla je prva plivačica nakon Njemice Petre Schneider kojoj je prije 28 godina posljednjoj pošlo za rukom u isto vrijeme držati svjetske rekorde na obje pojedinačne mješovite discipline.

Wu je do samog svjetskog vrha, a dvaput se u Perthu 1998. okitila naslovima svjetske prvakinje, stigla niotkuda, izazvavši brojne sumnje o kineskim laboratorijima i dopingu. One su se obistinile 2000. kada je tada 22-godišnjakinji u krvi pronađen anabolični steroid. Wu je ustrajala na nedužnosti, ali je zaradila četiri godine suspenzije. Rekord je, međutim, ostao i mnogima poput Katie Hoff stajao kao trn u oku.

Šesterostruka je svjetska prvakinja, naime, kao svoj "sveti cilj" planirala srušiti upravo Wuin rekord. Rice, dvostruka bronca iz Melbournea prošle godine, ju je pretekla, ali prilike za odgovor bit će napretek: Peking je sve bliže...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!