Nogomet

Koreje podijelile bodove

Maja Giljanović • srijeda, 26.03.2008.

Dugo očekivani kvalifikacijski susret Sjeverne i Južne Koreje za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. završio je kiksom prije šest godina četvrte reprezentacije svijeta koja je hladnoratovskog neprijatelja propustila pobijediti unatoč igranju primjerice Manchesterovog Ji-Sung Parka...

Upravo je 27-godišnji Ji-Sung Park propustio najveću prigodu u 55. minuti, a blizu su punom plijenu došli i deset minuta kasnije nakon udarca Fulhamovog Ki-Hyeon Seola. Sjevernjacima je, pak, sva tri boda propustio donijeti Azijski Rooney, 24-godišnji Tae-Se Jung: "Strašno smo razočarani remijem. Svih smo 90 minuta bili bolji protivnik, nasrtali cijelu utakmicu, ali nas je pobjede stajao manjak koncentracije u samoj završnici. Sjeverna se Koreja, pak, očekivano zabila u svoj šesnaesterac i nažalost usjela održati nulu. Po mom mišljenju sasvim nezasluženu", izjavio je Park.

Utakmica dviju Koreja od ždrijeba je izazivala veliku pozornost svjetske javnosti: FIFA je na koncu trebala intervenirati i odrediti mjesto sučeljavanja država koje su tehnički još uvijek u ratu (primirje nakon Korejskog rata početkom pedesetih, naime, nikad nije potpisano) i odlučeno je da to bude Šangaj.

Domaćin je inače trebala biti Sjeverna Koreja na Nacionalnom stadionu (velikog vođe) Il-Sung Kima u Pyongyangu, ali je odbila intonirati južnokorejsku himnu i ovjesiti gostujući stijeg. Umjesto toga su namjeravali svirati narodnu pjesmu popularnu s obje strane granice i zavijoriti zastavu koju Koreje zajednički koriste na Olimpijskim igrama.

Uzvrat će se, pak, igrati u Seoulu 22. lipnja, a trenutno Južna Koreja koja je dosad od Sjeverne izgubila samo jednom u 11 odigranih utakmica vodi u Skupini 3 ispred današnjeg protivnika zahvaljujući boljoj gol-razlici.

Sjeverna Koreja traži svoje prvo SP od Engleske 1966. kad je šokirala svijet prošavši u četvrtfinale nauštrb trećeplasirane Italije (izgubila potom od Portugala 5:3) dok Južna s druge strane lovi svoje sedmo uzastopno.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!